Blog van KhunAxe |
Emmo Stamgast
WMRindex: 67.662 OTindex: 28.576
|
Ik gebruik standaard een steentje. Steeds na het afwassen twee of drie keer erlangs en ze blijven vlijmscherp. |
|
Mamsie Oudgediende
WMRindex: 46.268 OTindex: 96.113
|
@Emmo: Dat schijnt met de onderkant van een porseleinen beker ook goed te gaan. Heb jij daar ervaring mee? |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
@Mamsie: Ik wel, dat werkt inderdaad ook prima. Wan doet zo haar messen scherp houden. |
|
Mamsie Oudgediende
WMRindex: 46.268 OTindex: 96.113
|
@KhunAxe: En geeft dat geen schade aan haar messen? |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
@Mamsie: Nee hoor, helemaal niets, maar je dient natuurlijk enkel het scherp van het mes over de onderkant van de porseleinen of keramieken kopjes of schalen halen |
|
Mamsie Oudgediende
WMRindex: 46.268 OTindex: 96.113
|
@KhunAxe: Dat ga ik dan ook eens proberen met mijn mooie, dure Wusthof mes.Daar heb ik nooit iets mee gedurfd op slijpgebied, omdat ik er stikvoorzichtig mee ben. Ik heb ook nog een goedkoop Herman de Blijker mes, daar kan ik dan eerst mooi mee oefenen. |
|
Emmo Stamgast
WMRindex: 67.662 OTindex: 28.576
|
Quote @Mamsie: Heb jij daar ervaring mee? Nee, maar in principe zou elk enigszins ruw oppervlak moeten voldoen. Voorwaarde is wel dat het materiaal meer slijtvast is dan het staal. Keramiek voldoet daaraan. Vraag alleen is is of het voldoende ruw is. Hoe ruwer hoe sneller het slijpt, hoe gladder hoe langzamer maar hoe fijner het slijpen. Laatste edit 18-04-2021 17:32 |
|
Buick Oudgediende
WMRindex: 5.640 OTindex: 1.132
|
@Mamsie, geef jij al je messen een naam? Ik heb een heel hoop naamloze messen. |
|
Emmo Stamgast
WMRindex: 67.662 OTindex: 28.576
|
Quote @Mamsie: Dat ga ik dan ook eens proberen met mijn mooie, dure Wusthof mes. Ontzag voor duur gereedschap is eigenlijk misplaatst. Het gaat erom dat het zijn werk doet en prettig in het gebruik is. Uiteindelijk is een mes niets anders dan een stuk ijzer. Slijpen is een vorm van onderhoud dat gewoon nodig is. Aan een bot mes beleef je alleen maar ergernis. Mijn beste mes is een goedkoop ding van Ikea, dat ik gekocht heb toen ik op mezelf ging wonen, nu meer dan dertig jaar terug. |
|
Mamsie Oudgediende
WMRindex: 46.268 OTindex: 96.113
|
@Buick: Die naam hadden ze al toen ik ze kocht. @Emmo: Maar ik moet wél zorgen dat ik mijn gereedschap niet zelf naar de gallemiezen help door onoordeelkundig gebruik. Ik was laatst even bij de buren, ik weet niet meer waarvoor. In de keuken stond de buurvrouw kipfilet aan blokjes te zagen, met een klein aardappelschilmesje, op een ontbijtbordje. Ik wist niet wat ik zag! |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
Shit!! Ik krijg mijn gewicht niet echt onder controle Ik weeg inmiddels 97 kilo. En ik wilde nog wel zo graag wat afvallen om mijn hart minder te belasten.. Vanaf morgen neem ik nog maar de helft van mijn gebruikelijke bowl havermoutpap. afbeeldingDaarna zie ik wel. Moet overigens morgen naar de grote stad, op controle in het ziekenhuis: Bloed, urine en thoraxfoto.. Daarna gesprek met mijn nieuwe dokter. Oh, en een nieuwe tweemaandelijkse voorraad medicijnen. Ik moet mezelf als gebruikelijk voorbereiden op giga-lange wachttijden afbeelding |
|
venzje Oudgediende
WMRindex: 22.620 OTindex: 7.915
|
@Buick: Ze geeft ze geen naam; die naam hadden ze al. Mijn vader was een perfectionist. Ik had altijd al een reuzefijn koksmes, maar van hem erfde ik er een van Zwilling dat nóg fijner is. Voor het kleinere werk is daar natuurlijk het beroemde Herder-mesje en verder heb ik nog een uitbeenmes. Er ligt nog wel meer in de keukenla, maar dat gebruik ik zelden of heel nooit. |
|
Grouse Oudgediende
WMRindex: 5.685 OTindex: 4.895
|
Ik heb een stuk of 5 koksmessen maar een Sabatier vind ik de prettigste. Daarnaast heb ik nog een keur aan andere messen zoals een zalmmes, een taartzaag, verschillende officemesjes, fileermes, broodmes, schilmesjes, dunschillers en zo. Bij elkaar een stuk of 20. Ik heb messen van Sabatier, Zwilling, Goldhamster, Barcoin, Rösle, Fissler en Metro (dat is het huismerk van de Makro en een prima mes)
Heel belangrijk is om op een plank te snijden en vooral niet met het mes te schrapen. Dat zie ik op kookprogramma's nog wel gebeuren. Dan schrapen ze met het mes de dingen van de plank, met het scherp loodrecht op de plank. Een doodzonde voor je messen. Als je met je mes dingen van de plank wilt vegen, gebruik dan de achterkant.
Laatste edit 19-04-2021 09:44 |
|
Mamsie Oudgediende
WMRindex: 46.268 OTindex: 96.113
|
@Grouse: Ik heb ik het verleden met mijn onervaren kop, gebruik gemaakt van een glazen (!) snijplank. Rampzalig! Maar ja, mijn messen waren ook maar van 3 voor een tientje dus heel veel ging er niet aan verloren. En die messen lagen los in de la, dat lijkt gevaarlijk maar ze werden zo bot dat het onmogelijk was om me eraan te snijden. Nu zitten mijn messen in de eenvoudige hoes waarin ik ze kocht. Die steeds weer verstevigd en opgelapt wordt.... Laatste edit 19-04-2021 10:15 Laatste edit 19-04-2021 10:26 |
|
MIADIA Oudgediende
WMRindex: 5.489 OTindex: 6.503
|
@venzje: die herder mesjes weten mijn ouders dus ook helemaal 'hol' te spijten voordat er weer een nieuw mesje mag komen, 40 jaar huwelijk, pas 2 mesjes en scherp die krengen! |
|
Grouse Oudgediende
WMRindex: 5.685 OTindex: 4.895
|
@MIADIA: Ik heb nog messen van 45 jaar geleden. Ze zijn wel wat kleiner geworden inderdaad. Maar hol slijpen doe ik niet. Een goed koksmes "loopt". Dat betekent dat je af en toe wat extra werk aan de hiel van het mes hebt. Maar in de loop van de tijd is mijn 24cm-mes verworden tot amper 20 cm. De kans dat je je aan een scherp mes snijdt is veel kleiner dan aan een bot mes. @Mamsie: een messenblok kan ook een uitkomst zijn |
|
Mamsie Oudgediende
WMRindex: 46.268 OTindex: 96.113
|
@Grouse: Dat staat altijd in de weg in mijn vrij kleine keuken. En is zo'n ding ook goed schoon te houden..... al die sleufjes... |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
@Mamsie: Er zijn magnetische messenrekken die je gemakkelijk schoon kunt houden. Dus geen smoesjes meer lieverd afbeelding |
|
Grouse Oudgediende
WMRindex: 5.685 OTindex: 4.895
|
|
|
Mamsie Oudgediende
WMRindex: 46.268 OTindex: 96.113
|
@KhunAxe: @Grouse: Mwww.... ik denk dat ik een messenslijper bestel van hetzelfde merk als mijn favoriete mes. |
|
Emmo Stamgast
WMRindex: 67.662 OTindex: 28.576
|
@Mamsie: Wees héél voorzichtig met mechanische slijpapparaten. Ze slijpen vaak teveel, en dan ben je sneller door je messen heen. Steentje werkt prima. Het enige waar je eigenlijk op moet letten is de hoek waarmee je de steen over het ijzer haalt. Hetzelfde geldt voor een aanzetstaal, maar die dingen kunnen mij niet bekoren. |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
@Emmo: Mijn vader zwoer bij zijn aanzetstaal, hij was voor hij het schildersvak inging een poosje werkzaam bij een slagerij, vandaar dat hij er slag van had. |
|
Grouse Oudgediende
WMRindex: 5.685 OTindex: 4.895
|
@Emmo: Een aanzetstaal slijpt niet, het zorgt ervoor dat de vouw in de juiste hoek blijft staan. Maar je moet wel weten hoe je ermee om moet gaan. Net als met een steen is de hoek heel belangrijk. Ik heb het ooit geleerd op de de hotelschool maar later heeft een slager het me laten zien hoe je het goed doet Ik doe het nou op de slagersmanier en zo hou ik de messen lekker scherp. Maar na verloop van tijd treedt er wat metaalmoeheid op in de vouw en dan brokkelt het af. (alleen zichtbaar met een loep) Dan is het tijd om te slijpen met een steen. IK slijp mijn meestgebruikte messen ongeveer elke 2 tot 3 maanden. Aanzetten vrijwel dagelijks. Een mes is scherp als hij vrijwel zonder wrijving nette blokjes van een overrijpe tomaat kan snijden. Laatste edit 19-04-2021 15:03 |
|
Mamsie Oudgediende
WMRindex: 46.268 OTindex: 96.113
|
@Grouse: En die blokjes heb ik juist vanmiddag nodig. Voor een recept uit de Arabische keuken. Ik ben zeer benieuwd. |
|
KhunAxe Oudgediende
WMRindex: 7.842 OTindex: 3.189
|
@Grouse: Ik neem aan dat mijn ouwe heer precies wist hoe het moest, onze messen waren altijd vlijmscherp. Zo ik al schreef, hij heeft een poos in een slagerij gewerkt, daar zal 't hem vast goed aangeleerd zijn. Ik neem ook aan dat hij af en toe de slijpsteen gebruikte maar daar heb ik geen echte herinnering aan.. |
|