Het exclusieve Londense warenhuis Harrods is begonnen met de omstreden verkoop van ‘ijsbergwater’. Twee dagen lang verkoopt het bedrijf luxe flessen die zijn gevuld met gegarandeerd smeltwater van een ijsberg op het Noorse pooleiland Spitsbergen. Een liter Svalbardi Polar Iceberg Water kost 80 pond ofwel 95 euro.

Het idee komt van de Amerikaanse-Noorse zakenman Jamal Qureshi nadat hij vier jaar geleden op de Noordpool een flesje vulde met smeltwater als cadeautje voor zijn vrouw. Dat gebaar werd een business waarvoor Qureshi toestemming kreeg van de Noorse autoriteiten om met een ijsbreker twee keer per jaar naar Kongsfjord te varen, een inham aan de noordwestkust van het eiland Spitsbergen in de Noordelijke IJszee.

Elke trip levert 13.000 flessen op. Terwijl de zakenman ‘de extreme lichtheid’ van het poolwater aanprijst groeit de kritiek op zijn onderneming die een van de laatste ongerepte wildernissen op aarde zou aantasten.

Qureshi verdedigt zich in de Britse krant The Guardian met het argument dat de ijsbergen sowieso zouden smelten en dat hij zijn handel gecertificeerd klimaatneutraal heeft gemaakt door te investeren in duurzame energieprojecten in Afrika en China.
Foto