Vliegtuigmaatschappij Finnair gaat zijn passagiers vragen op de weegschaal te staan voordat ze in het vliegtuig stappen. De maatschappij begint hiermee een proef in Helsinki, om zo data te kunnen verzamelen over hoe up-to-date de inschattingen van gewichtsgemiddelden nog zijn.

De proef is niet bedoeld om mensen met overgewicht extra bij te laten betalen, benadrukt een woordvoerder van Finnair tegen de BBC.

De gewichtsgemiddelden die Finnair doorgaans gebruikt zijn negen jaar geleden vastgesteld door European Aviation Safety Agency (EASA). Deze gemiddelden gaan ervan uit dat een man 84,6 kg weegt, een vrouw 66,5 kg en een kind van 12 jaar of jonger 30,7 kg. Maar uit nieuw onderzoek van de EASA blijkt dat de gewichtsgemiddelden onderling enorm kunnen verschillen. Zo weegt een man die eersteklas reist gemiddeld meer dan een man die een 'gewoon' ticket heeft. Bij vrouwen is dat precies andersom.

De proef, die overigens vrijwillig en anoniem is, is belangrijk voor de vliegmaatschappij om zeker te weten of bijvoorbeeld berekeningen voor brandstofverbruik nog juist zijn.

Finnair heeft de gegevens van zeker 2000 mensen nodig om een goede inschatting te kunnen maken. De proef begon maandag en woensdag waren nog maar 180 mensen op de weegschaal gestapt.

Nederlandse luchtvaartmaatschappijen, waaronder Transavia en KLM, kunnen nog niet zeggen of zij ook van plan zijn om passagiers te gaan wegen.