Zaterdag was weer het jaarlijkse weegmoment in High Wycombe, een stad in de buurt van Londen. En dat betekent een spannende dag voor de ambtenaren daar.

Als je als ambtenaar namelijk te veel bent aangekomen, wordt dat gezien als een teken dat je veel hebt geprofiteerd van de belastingen van de burgers. Als je juist dunner bent geworden, kan je rekenen op lof en een applaus. Dunner worden staat namelijk gelijk aan verantwoordelijkheid en bescheidenheid. En je laat zien dat je hard hebt gewerkt voor het volk.

Het is een traditie die al honderden jaren bestaat. Elk derde zaterdag in mei moeten de burgemeester en een aantal ambtenaren plaatsnemen in een weegschaal, midden op het stadsplein. Naast hen staat een stafdrager die het oordeel velt door te roepen no more! óf, en dan is het foute boel: some more! Zo gaat het er aan toe.

De jaarlijkse weging heeft een hoge symbolische waarde. Het wordt gezien als een manier om bij politici te checken of ze wel netjes zijn omgegaan met het geld van de gemeenschap.

Zo zag het er in 1935 uit.

Vroeger kreeg een ambtenaar die een paar pondjes erbij had gekregen rotte tomaten naar zijn hoofd geslingerd. Degenen die waren afgevallen werden toegejuicht. Tegenwoordig blijven de rotte tomaten achterwege en blijft het bij een jolig boe-geroep.

Parlementslid Steve Baker houdt er een strategische aanpak op na. De herfst voorafgaand aan het weegmoment van vorig jaar nam hij het er flink van, vertelde hij tegen een lokale krant. "Ik dronk en at alles wat ik wilde."

Hij hoopte er al op dat hij dit jaar wederom op de weegschaal plaats zou mogen nemen. "Het is mijn plan om elk jaar vanaf nu een stukje fitter en slanker te worden", zei hij na de weging vorig jaar. Vanaf dat moment zou hij vaker naar de sportschool gaan. "Ik wil meer spiermassa opbouwen en wat vet verliezen."