Wie een vlucht boekt bij Uzbekistan Airways wordt voortaan vlak voor vertrek gewogen. De luchtvaartmaatschappij uit Oezbekistan heeft weegschalen bij de gates neergezet om de passagiers en hun handbagage te wegen. Een kleine geruststelling: de resultaten blijven vertrouwelijk.

Deze opvallende mededeling doet Uzbekistan Airways op zijn website. De luchtvaartmaatschappij zegt de maatregel te nemen met het oog op de vliegveiligheid en in lijn met regels van de IATA.

Maar een woordvoerder van IATA ontkent tegenover CNN dat er een regel bestaat dat luchtvaartmaatschappijen passagiers en hun handbagage voor de vlucht moeten wegen. Volgens IATA hebben alle maatschappijen eigen procedures voor het berekenen van het gewicht en de ‘weight & balance’ van passagiers, bagage en vracht aan boord. “Deze procedures zijn op hun beurt opgesteld aan de hand van de regels en wetgeving van hun nationale luchtvaartautoriteit.”

De maatregel om ook handbagage bij de gate te wegen is opmerkelijk omdat die doorgaans al bij het inchecken wordt gewogen. Het is niet bekend of Oezbeekse passagiers bekendstaan om een grote taxfree-shopwoede alvorens ze aan boord van een vliegtuig stappen.

Het wegen van passagiers gebeurt overigens wel veelvuldig bij luchtvaartmaatschappijen die met kleine toestellen vliegen. Een voorbeeld daarvan is Samoa Air, dat zelfs een pay-as-you-weigh tariefstructuur hanteert: hoe meer je weegt, des te meer je betaalt. Uzbekistan Airways beschikt over een vloot van toestellen als de Boeing 757 en 767 en Airbus A320.

Uzbekistan Airways meldt niets over eventuele boetes voor passagiers die te zwaar zijn. “We hopen op uw steun en danken u bij voorbaat voor uw hulp bij het oplossen van onze gemeenschappelijke veiligheidsproblemen!” zo wordt de mededeling afgesloten.