Niet alleen in (Noord-)Nederland, in opvallend veel plaatsen op het noordelijk halfrond schoot het kwik deze maand naar een record. Zelfs in Lapland en Siberië is het uitzonderlijk warm.

In Nederland sneuvelde weer een nieuw meteorologisch record: nooit eerder telden de eerste zeven maanden van het jaar zoveel dagen waarop de thermometer minimaal 25 graden aantikte. Met de zwoele weersvoorspellingen van komende weken in het vooruitzicht, zou ook zomaar het volgende record kunnen sneuvelen: dat van meeste zomerse dagen in een jaar ooit.

Het record van onze warmste nacht ging er vorige week al aan. In De Bilt werd het in de nacht van donderdag op vrijdag niet koeler dan een klamme 23,6 graden.

Koppig hogedrukgebied
Heel Noordwest-Europa zucht onder de hitte. Een koppig hogedrukgebied blijft maar hangen boven Scandinavië, wat ook in Groot-Brittannië voor een ongekend warme zomer zorgt. De Schotten en Ieren wisten afgelopen weken niet wat ze meemaakten met temperaturen dik boven de 30 graden. Of neem het plaatsje Sodankyla in Fins Lapland, net boven de poolcirkel. De gemiddelde jaartemperatuur ligt daar beneden het vriespunt, maar op 18 juli klom het kwik tot 32 graden.

Boven de Grote Meren in het noorden van Amerika hangt ook zo’n hardnekkig hogedrukgebied. Dat leverde in onder andere het Canadese Montréal (36,6 graden) een nieuw hitterecord op. In de beruchte Death Valley in Californië steeg de temperatuur tot een haast onvoorstelbare 52,9 graden.

Op hol geslagen
In Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Centraal Azië zijn ze best wat warmte gewend, maar nu lijken de thermometers er wel op hol geslagen. In Georgië, Azerbeidzjan en Afghanistan kwam de temperatuur afgelopen weken dik boven de 40 graden uit.

In de Algerijnse woestijnstad Ouargla werd het 51,3 graden; zelfs voor de Sahara een record. Het Amerikaanse weeragentschap NOAA meldde vorige week dat in één maand tijd wereldwijd al meer dan 3000 hoogste dagtemperaturen, 159 maandtemperaturen en 55 allertijdenrecords waren gebroken.

We merken nu de effecten van klimaatverandering, zegt klimaatdeskundige Rob van Dorland van het KNMI. ,,Het weer is variabel, uitschieters naar boven zie je altijd wel ergens. Maar dat op zoveel plekken nu abnormaal hoge temperaturen worden gemeten, is een gevolg van het broeikaseffect dat door onze CO2-uitstoot wordt veroorzaakt. De aarde warmt op en de extremen worden groter. Daardoor sneuvelen steeds meer hitterecords overal ter wereld.”

Wie nog op vakantie gaat en bang is dat het mooie weer ''op'' raakt, hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken. Als we de statistieken van Weerplaza mogen geloven, komt er voorlopig nog geen weeromslag.
Kaartje met hete plekken