Het werd abnormaal koud in het noorden van Jakoetië: de inwoners van het district Verkhoyansk werden op 5 juli wakker met verse sneeuw.
Enkele dagen daarvoor klaagde de lokale bevolking nog over het warme en droge begin van juli, met een temperatuur van de lucht die op 1 juli opliep tot + 27 ° C met brandende bossen.
Eerder, op 17 juni, zag dit district een wereldrecord voor het noordpoolgebied van maar liefst 38C.
Maaar nu is het weer abnormaal koud in het noorden van Jakoetië; de inwoners van het district Verkhoyansk werden op 5 juli wakker met verse sneeuw. Afbeeldingen: Er begonnen bosbranden in verschillende delen van het afgelegen district dat wereldwijd bekend staat om de koudste bewoonde stad ter wereld, Verkhoyansk, een eer die overigens ook door een andere Yakutiaanse nederzetting Oymyakon geclaimd wordt.
Verkhoyansk heeft ook het record voor het grootste temperatuurbereik op aarde, van -67,8 ° C in de winter en - sinds juni - tot het nieuwe record van 38 ° C in de zomer.
Het district Verkhoyansk heeft zijn reputatie zeker waargemaakt.
‘Waar is onze plus 38C gebleven?’ vragen de koukleumende inworers zich nu af.
Mogelijk komt het warme weer weer terug.
FotoHier een oud weerpraatje van Armand Pien (1920-2004). De ouderen onder ons kennen deze Belgische weerman nog wel.
Ik vraag jullie bijzondere aandacht voor de groene stippellijn op zijn weerkaarten. Dat is de straalstroom, een stevige wind die op hoge hoogte waait van west naar oost. De straalstroom [ook wel (circum)polaire vortex genoemd] vormt de afscheiding tussen koude polaire lucht en warme lucht uit de tropen. Wat is er nu aan de hand? Als gevolg van de verminderde activiteit van de zon verplaatst de straalstroom zich enerzijds verder van de Noordpool, terwijl die anderzijds ook veel meer gaat kronkelen of meanderen. De ene keer kronkelt de straalstroom ver naar het noorden en dan wordt het in Siberie heel warm. Maar een paar dagen later kronkelt de straalstroom naar het zuiden en dan wordt het daar opeens weer heel koud. Weet het KNMI dat?
Ja, natuurlijk weten ze dat bij het KNMI, het is hun vak om dat te weten. Maar nadat Armand Pien met pensioen ging, is de straalstroom opeens uit de weerpraatjes verdwenen. Want die past niet in het verhaal van de opwarming van de aarde. Is het heel warm in Siberie, dan komt dat met grote koppen in het nieuws, want de aarde warmt op. En is het een paar dagen daarna weer berekoud, dan wordt het opeens heel stil. De straalstroom? Die zijn we niet meer op de weerkaartjes, het hele woord straalstroom komt niet meer voor in de vocabulaire van de weermannen van tegenwoordig.
Professor Henk Tennekes was directeur van het KNMI. Maar toen hij kritische opmerkingen maakte over de opwarming van de aarde (waarom worden de bovenste lagen van de oceanen alleen maar kouder?) moest hij zijn biezen pakken. De weermannen hebben de boodschap begrepen: meelullen of anders krijg je de zak. Armand Pien is dood en de straalstroom bestaat tegenwoordig niet meer, die is samen met Pien ten grave gedragen.
@Emmo: Klopt! Ik heb ooit een Groenendaeler gehad, die hond was een meester in het mollenvangen!
Aks hij in de wei of grasland was sprong hij op vier poten rond, het leek wel of hij springveren onder zijn poten had. Maar dan! Plotsklaps dook hij dan naar de grond en greep de mol, gooide hem omhoog en ving hem op en beet hem in één knauw dood.
Ik maakte onderzettertjes van de mollenhuiden.
@botte bijl: Geloof Emmo nou maar, er zijn inderdaad honden die uitstekende mollenvangers zijn
Waarom de mollen naar de oppervlakte gingen? Geen idee, misschien om te komen kijken welke idioot er stond te springen? Maar hoe dan ook, geloof het maar, want het is echt waar
aan.