Staatsbosbeheer is verbijsterd over het stoken van vuurtjes in het bos, in deze kurkdroge zomer. Met als dieptepunt een uit de hand gelopen barbecue tussen de stenen van een hunebed in het Valtherbos bij Emmen.

Donderdagavond brandde daardoor zo'n 200 vierkante meter aan vegetatie weg rond het hunebed. In het hunebed is een wegwerpbarbecue aangetroffen, zegt Hans Tjoonk van Staatsbosbeheer.

,,Gelukkig was de brandweer snel ter plaatse. Je moet er toch niet aan denken wat er was gebeurd als het vuur minder snel was geblust. Het hele bos had in vlammen kunnen opgaan", zegt Tjoonk.

Staatsbosbeheer en de politie hebben geen idee wie de daders zijn. Het gaat om een hunebed dat deel uitmaakt van een groepje van drie, D38, D39 en D40. De woonwijk Emmermeer is op loopafstand.

De afgelopen jaren zijn vaker hunebedden beschadigd door brandstichting, soms onherstelbaar. Dat gebeurde in onder meer Emmen, Diever en Anloo.

Het barbecue-incident mag uitzonderlijk zijn, Staatsbosbeheer kijkt nergens meer van op. ,,Afgelopen weekend stuitte een boswachter nog op mensen die aan de rand van het bos een groot kampvuur hadden gemaakt", zegt Tjoonk. ,,Een vonkje kan genoeg zijn voor een grote bosbrand."