De honderden spreeuwen die in oktober en november dood werden gevonden in en rondom het Huijgenspark in Den Haag, zijn waarschijnlijk gestorven door een natuurlijke vergiftiging van de taxusplant. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van het Wageningen Bioveterinary Research laboratorium (WBVR) in Lelystad. Het gaat in ieder geval niet om opzettelijke vergiftiging en ook een virus werd al eerder uitgesloten.

Het WBVR heeft samen met onderzoeksinstituut RIKILT gifstoffen van de Taxus baccata gevonden in de organen van de spreeuwen. Vogels eten het vruchtvlees van de besjes van deze taxusplant maar ze komen normaliter niet in aanraking met de gifstoffen, omdat die in de pitten zitten.

De vogels poepen die pitjes normaal gesproken ongeschonden uit. Hoe en waarom de spreeuwen het gif toch binnen hebben gekregen, is nog niet duidelijk. Daarnaar loopt nog onderzoek.

Ook komt er nog een extra analyse naar de vermoedelijke taxusvergiftiging. De uitslag daarvan komt begin januari. Er zijn 337 spreeuwen en twee houtduiven in het Huygenspark overleden.
Foto