@Khitchakut: Dat de oplossing simpel is, wil niet zeggen dat de situatie niet levensbedreigend is
Gangbare bloedsuikerwaardes liggen tussen de 4 en 8.5. Diabetes patiënten mogen hierin iets uitlopen tot 10.
Wanneer de waardes onder 4 komen, spreek je van een hypo. Wanneer deze onder de 1 komen is er een levensbedreigende situatie waar coma en de dood snel tot gevolg kan leiden.
Komen de waardes boven de 10, dan spreek je over een hyper. Pas wanneer deze boven de 33 komen is er hier ook sprake van een levensbedreigende situatie. Hoewel coma en de dood hier een stukje langer op zich zal laten wachten.
Zoals je ziet is een te laag bloedsuiker niveau dus héél veel sneller levensbedreigend dan een te hoog niveau. En wanneer insuline eenmaal zijn werk doet, gaat dat echt in een heel rap tempo. Vandaar dat er ook suikers nodig zijn die zo snel mogelijk in je bloed terecht komen.
Suikers die in frisdrank zitten en druivensuiker, zitten binnen 10 minuten al in je bloed. Gewoon kristalsuiker pas na ongeveer 20 minuten en suikers in koekjes etc pas na 30 minuten of langer. Suikers in voedsel als brood en aardappelen duren zelfs anderhalf tot 2 uur.
Ik snap heel goed dat je het moeilijk serieus wilt nemen wanneer iemand zegt in levensgevaar te zijn en een glas cola nodig heeft om dat op te lossen, maar dat is helaas de grote onbegrip die rond suikerziekte hangt voor buitenstaanders.