Een Japans vliegtuig waarvan het voorste landingsgestel niet wilde uitklappen, heeft dinsdag een geslaagde landing gemaakt op de luchthaven Kochi in West-Japan. Na bijna twee uur boven de luchthaven te hebben gecirkeld, kwam het toestel van All Nippon Airways (ANA), dat zestig personen aan boord had, op zijn achterste landingsgestel neer, om daarna voorzichtig voorover op zijn neus te zakken. De vonken vlogen van de romp af, maar de piloot wist het toestel op de landingsbaan te houden en niemand raakte gewond. "Een bijna perfecte noodlanding", zei luchtvaartdeskundige Soichi Kaji.

Voordat het toestel landde was het de landingsbaan al een keer genaderd, om daarna weer op te trekken. Een medewerker van ANA zei dat de piloot enkele touch-and-go's had uitgeprobeerd, een procedure waarbij even de grond wordt geraakt in de hoop dat het vastzittende landingsgestel door de schok uitklapt. Dat gebeurde echter niet.

Het vliegtuig was een Bombardier DHC-8 turboprop van Canadese makelij. ANA heeft al zoveel pech gehad met zijn Bombardiervloot, dat zijn president-directeur zich vorig jaar genoopt zag publiekelijk excuses te maken.

Ruim een jaar geleden ondervond een ander vliegtuig van ANA ook problemen met het landingsgestel. De piloot moest een landing afbreken toen alle drie de wielsets weigerden uit te klappen.Uiteindelijk konden de systemen handmatig worden bediend, waarna het toestel veilig landde. Een maand later moesten twee andere vliegtuigen kort na vertrek naar de luchthaven terugkeren vanwege technische mankementen. Niemand raakte gewond. In 2004 brak het rechterwiel van een Bombardier DHC-8 af tijdens een landing op Kochi. Ook dat ongeluk liep voor de inzittenden goed af.