Gerda Zwiers kwam er achter toen ze de zolder aan het opruimen was. Hé, waarom brandt het lampje op de omvormer van de zonnepanelen niet?, dacht Gerda.

Het apparaat bleek zichzelf te hebben uitgeschakeld. "Dus de zonnepanelen leverden dan geen stroom meer aan het net, maar ook niet aan mij voor eigen gebruik", legt Gerda Zwiers uit 2e Exloërmond op haar zolder uit.

"Als je op dit knopje drukt kun je de spanning zien, als die te hoog is dan gaat alles uit. Ik kan het ook zien in de meterkast, ik heb nog zo'n oude meter met een draaiende schijf. Als ik zonne-energie aan het net lever draait de meter achteruit. Op een mooie zonnige dag draait de meter nu vaak vooruit, dus dan lever ik niet, dan koop ik energie."

Installateur Bertan Platen hoort dit steeds vaker. Zijn bedrijf installeert al jaren allerlei soorten zonnepanelen en bijbehorende apparatuur. Met een grafiek van een willekeurige klant op z'n kantoor wordt het in één klap duidelijk. "Je ziet dat als de spanning boven de 253 volt komt, de zonnepanelen niet meer leveren aan het net. Op een groot aantal delen van een zonnige dag zie je een vlakke lijn, dan is er geen productie van zonne-energie. Dat is zonde."

Directeur netstrategie Han Slootweg van netbeheerder Enexis legt uit hoe dit kan: "Als de spanning boven de 253 volt komt schakelt de installatie af. Ter bescherming van het stroomnet maar ook ter bescherming van de zonnepanelen zelf en de elektrische apparaten in huis. Dit gebeurt vaak in april en mei als de zon flink begint te schijnen. Mensen laten vaak in het najaar of in de winter zonnepanelen leggen maar dan produceren ze nog weinig stroom. In het volgende voorjaar dan is er een piek."