Met elke hap die je eruit zou nemen, ben je een godsvermogen kwijt. Het eerste op zoete aardappel gedrukte boek ter wereld kost een slordige 11.000 euro. Vanaf eind deze maand zijn er vijf van te koop. Twee exemplaren zijn gereserveerd voor musea.
Je moet er heel diep voor in de buidel tasten maar dan heb je ook iets in handen: het allereerste boek ter wereld gemaakt van zoete aardappel. Op 27 januari rollen er zeven stuks van Dieet Smakelijk gedrukt op bataat van de pers bij Puntgaaf in Leiden. Kosten per boek: 10.999 euro. Wie een nieuwe Peugeot 108 aanschaft is maar een beetje meer kwijt.
De bedenker van deze wel heel bijzondere limited edition is de auteur van Dieet Smakelijk: Wouter Cornet (39) uit Almere. Dit boek, dat op 5 januari op gewoon papier voor 19,75 euro op de markt is verschenen, bevat veertig recepten van Cornets lievelingsgerechten waarmee hij binnen één jaar 33 kilo verloor. ,,Als je lekker eet, voelt een dieet niet als een straf en houd je het makkelijk vol.”
Tijdens zijn strijd tegen de overtollige kilo’s is hij fan geworden van de zoete aardappel. De frikandellen met flinke klodders mayonaise, de chocoladerepen en de pakken gevulde koeken verruilde hij gaandeweg voor een quiche van spinazie en zoete aardappel, lasagne van zoete aardappel en kipsalon met frietjes van zoete aardappel. ,,De zoete aardappel staat voor mij symbool voor een gezonde levensstijl.”
Zover is na te gaan, is het zoete aardappelboek dat honderd pagina’s beslaat het duurste dieetboek ooit. Met elke hap die je eruit zou nemen, zou je een godsvermogen kwijt zijn. ,,Ik weet niet of het boek eetbaar is. Het bestaat niet voor 100 procent uit zoete aardappel. Er zit ook cellulose in, de noodzakelijke grondstof voor papier, en er is inkt gebruikt. Je zult er vast niet ziek van worden als je het eet maar ik raad het je niet aan om het te proberen.”
In receptvorm praat je over een verhouding van 1,45 kilo cellulose op 1 kilo zoete aardappel. De zeven collector’s items bevatten elk 2,35 kilo zoete aardappel. Voor de kaft zijn (gedroogde) schillen gebruikt, voor het binnenwerk niet. Aan het zoete aardappelboek is maandenlang onderzoek vooraf gegaan door De Middelste Molen in het Gelderse Loenen, de enige papierfabriek in Nederland die nog papier produceert op waterkracht en stoom, en papierkunstenares Betty Disco.
Het zoete aardappelpapier scheurt niet sneller dan gewoon papier. ,,Gewoon papier is glad, zoete aardappelpapier is veel steviger, ruw zelfs. Als je het vasthoudt dan voel je mijn passie. Ruiken doe je het niet.” Over de houdbaarheid maakt Wouter Cornet zich geen zorgen. De kans dat het peperdure boek beschimmelt, is nagenoeg nihil. ,,Omdat dit het eerste boek ter wereld is dat gemaakt is van zoete aardappel weten we het natuurlijk niet helemaal zeker, maar er is vooraf zoveel geëxperimenteerd dat die kans te verwaarlozen is.”
De hoge productiekosten en de vele manuren bepalen het forse prijskaartje. Twee exemplaren zijn vergeven aan Nemo Science Museum in Amsterdam en Meermanno, het Huis van het Boek, in Den Haag. ,,Ik hoef ’m zelf niet zo nodig in mijn boekenkast. Ik ken de veertig recepten immers uit mijn hoofd.”
Foto@Heusdenaar: Okee, ik geef je mijn recept voor Kipsalon.
Kipsalon.
Gezondere versie van de “Kapsalon” voor 4 personen.
.1 zak ijsbergsla van 200 gram
•500 gr. Kipfilet of kipdijfilet
•½ zakje shoarmakruiden (Silvo)
•450 gr. Krieltjes of aardappelblokjes
•+/- 175 gr. Geraspte kaas, jong belegen of belegen
. 2 flinke tomaten en/of komkommerschijven
•Paar lepels olie
•Flesje Pittige Knoflooksaus van Calvé of zelfgemaakte knoflooksaus.
Snij de kip in stukjes, meng de shoarmakruiden met de olie en marineer de kip met dat mengsel. Laat minimaal een uur staan in de koelkast om de smaak goed in te laten trekken.
Bak de kip in 15 tot 20 minuten gaar en bak de aardappelblokjes in 10 minuten gaar. Verwarm de oven in de tussentijd op 200 graden voor. Doe de aardappeltjes in een ovenschaal, doe er de kip bovenop en strooi er de kaas over en zet in de oven.
Na 10 minuten is de kaas gesmolten en kun je de Kipsalon afmaken.
Verdeel er de ijsbergsla over en de tomaten en/ of komkommer, in partjes gesneden. Giet er naar behoeven en naar smaak de knoflooksaus over..
Recept voor knoflooksaus:
Knoflooksaus.
-2 dl roeryoghurt of magere kwark
-3 flinke eetlepels light fritessaus ( geen mayonaise, is veel te vet!)
-Scheutje citroensap, vers of uit een flesje
-Groene kruiden ( peterselie, bieslook, rozemarijn en/of koriander) gedroogd of vers.
-5 tenen knoflook of knoflookpulp uit een potje.
-Paar theelepeltjes suiker of wat zoetstofPers de tenen knoflook of schep 4 flinke theelepels knoflookpulp, roer de overige ingrediënten door elkaar en doe er de uitgeperste knoflook bij. Als je verse kruiden gebruikt, doe er dan niet te veel rozemarijn en koriander in. Dit overheerst nogal in de smaak. Suiker of zoetstof naar smaak toevoegen, bij magere kwark zal dit iets meer nodig zijn dan bij roeryoghurt.
Roer goed door elkaar en laat minimaal 4 uur intrekken in de koelkast. Daags tevoren bereid is hij op zijn best.
Smakelijk!
Laatste edit 21-01-2021 23:29 Laatste edit 21-01-2021 23:33
@Mamsie: Nee, niet met rundvlees, met varkensvlees. Het lijkt veel op erwtensoep..maar dan anders..
Ik zal het recept hier neerzetten..
Traditionele witte bonensoep. Maaltijdsoep.
Nodig:
4 schouderkarbonaden
Vleesbouillonblokjes van Maggi (géén rund of kip!)
½ knolselderie in stukjes gesneden
2-3 stelen prei
2 grote potten witte bonen
4 aardappelen
Peper
Zout
Bereidingswijze:
Breng 2,5 liter water aan de kook met de benodigde hoeveelheid bouillonblokjes. Doe er de schouderkarbonaden in en laat op klein vuur zachtjes koken tot ze goed gaar zijn, ongeveer anderhalf uur.
Voeg na ongeveer een half uur de knolselderie toe.
Schil in de tussentijd de aardappelen en snij in stukken. Maak de prei schoon en snij fijn. Doe de aardappelen en de prei in een pan, voeg zout toe en kook in ongeveer 20 minuten gaar. Giet de groenten af, voeg royaal peper toe en stamp ze fijn.
Als het vlees gaar is, neem het dan uit de pan en leg op een bord, even laten afkoelen. Doe de witte bonen in een vergiet, spoel ze af en doe ze in de bouillon, breng aan de kook….zachtjes laten doorkoken.
Snij het vlees in kleine stukjes, haal er de botjes uit en doe het vlees terug in de pan met bonen. Voeg nu de preistamppot toe. Is de soep te dik, voeg dan water toe.
Maak op smaak met peper en/of eventueel nog een bouillonblokje.
Serveer met stokbrood en kruidenboter. Daags tevoren gemaakt is de soep het lekkerst!
Smakelijk eten!
Laatste edit 22-01-2021 00:26
aan.