Het onderwijstijdschrift Klasse voor Ouders verspreidt in zijn aprilnummer onder 700.000 gezinnen een zgn papa-verklaring. Die moet mannen stimuleren meer betrokken vaders te worden. Twintig bekende vaders, waaronder Dirk Draulans, Robbie McEwen, Axl Peleman, Nic Balthazar, Gène Bervoets, Pieter Loridon en Jan Verheyen ondertekenden de verklaring al en trekken de actie op gang.
Uit een onderzoek naar de tijdsbesteding van de Vlaming blijkt dat vaders steeds meer tijd maken voor hun gezin, al komen ze nog niet in de buurt van de gemiddelde moeder. Zij spendeert wekelijks bijna 5,5 uur aan een kind tussen 6 en 12 jaar, een vader 'slechts' 1 uur en 28 minuten. Aan de opvolging van het huiswerk besteedt een moeder gemiddeld 1 uur en 42 minuten, een vader 33 minuten. De cijfers dateren wel uit 2004.
De papa-verklaring wil ervoor zorgen dat ouders, leraren en integratiewerkers praten over de plaats van vaders. In het statement staat onder meer dat ze werk, vrije tijd en gezin willen combineren en dat zieke kinderen of de eerste schooldag ook een mannenzaak zijn. De vaders verklaren ook dat ze zich interesseren voor de school en met hun kinderen spelen, kortom dat ze actief en gelijkwaardig bijdragen aan het groot worden van de kinderen.
"Het gaat niet om een handtekeningenactie. De bedoeling is niet dat het statement naar ons wordt gestuurd", zegt Michel Van Laere van Klasse. "Wel moet de verklaring de discussie in het gezin op gang brengen."
Klasse voor Ouders is een initiatief van het ministerie van Onderwijs en Vorming. Alle ouders met kinderen tussen 2,5 en 14 jaar krijgen het deze maand gratis in hun bus. De papa-verklaring is vertaald in negen talen en is dus ook bestemd voor anderstalige ouders.