Het heeft er alle schijn naar, dat de synthetische diamant op het punt staat echt door te breken en daarmee het natuurlijke product van zijn troon te stoten en dit zowel qua prijs als qua kwaliteit. Dankzij een nieuw proces lijkt er geen beperking te zijn om diamant te vervaardigen, noch wat het aantal, noch wat het gewicht (karaat) betreft. Een Amerikaans team is er deze lente in geslaagd, kunstmatige diamanten van 10 karaat (2 gram) te vervaardigen. Groot genoeg om te pronken als opvallende hanger of ring. Volledig helder, foutloos. En nog iets harder dan de natuurlijke variëteit. En vooral: goedkoper.
Hoe dat team te werk ging? Details kennen we niet, maar het komt erop neer, dat een veredelde versie van een hoogdrukkookpan, die men door microgolven (1.600 watt) verwarmt tot 1.200 °C. Dan wordt een mengsel van waterstof- en methaangas geïnjecteerd. In de pan bevindt zich een minuscuul diamantje, waarop dadelijk diamant begint te groeien aan een tempo van 0,1 mm per uur. Dat lijkt traag, maar het is 100x sneller dan de gebruikelijke methodes.
Een prijs is nog niet vrijgegeven, maar uit de berichtgeving blijkt dat de nieuwe kunstmatige diamanten niet alleen qua kwaliteit, maar ook qua prijs een geduchte concurrent zullen vormen voor het natuurproduct. En, voegen de berichtgevers eraan toe, Met die 10 karaat is het nog niet gedaan. Er zijn proeven aan de gang om perfecte stenen van 300 karaat (60 gram!) te produceren. Dat is zo maar eventjes bijna 3x zwaarder dan de beroemde Koh-i-Noor met zijn 108 karaat (21,6 gram).