Schoonmaken is voor professionals, aldus een parkwachter met een tasergun.
De 45-jarige Sigward Moser is een betrokken burger. Een goed mens, met een goed stel normen en waarden en een goed hart. Toch vond een parkwachter van de National Park Service van San Francisco het afgelopen vrijdag nodig om Moser met een tasergun te bedreigen en hem een uur lang geboeid op de grond te laten liggen. Waarom? Omdat Moser maar niet wilde ophouden met het schoonmaken van het plaatselijke strand.

De 45-jarige communicatieadviseur woont aan Muir Beach, een natuurgebied in Californië. Met dat natuurgebied gaat het momenteel niet zo goed. Tijdens dichte mist botste vorige week een olietanker tegen een brugpaal, waarbij ruim twee ton olie de zee in liep. Een deel daarvan spoelde later aan op Muir Beach. Toen Moser dat zag bedacht hij zich geen moment, stroopte zijn mouwen op, verzamelde wat vrienden en schepte samen met hen ruim 3000 kilo aan olieklonten in plastic zakken. Dat had hij beter niet kunnen doen. Toen een parkwachter de schoonmaakactie opmerkte, beval hij aanstichter Moser direct te stoppen. Die gaf daar geen gehoor aan; het strand ruimt zichzelf niet op. De parkwachter was echter onverbiddelijk, trok zijn tasergun en sloeg Moser uiteindelijk in de boeien. Een uur later werd die weer vrijgelaten, twee dagvaardingen rijker: eentje voor het betreden van een noodgebied en eentje voor het negeren van een bevel.

De National Park Service had er de volgende dag een persconferentie voor nodig om de gemoederen van de lokale bevolking weer tot bedaren te brengen. Het verweer van de parkwachters: het schoonmaken van het strand is een zaak van professionals. Amateurs lopen alleen maar het risico dat ze de natuur en hun eigen gezondheid schade toebrengen. Nooit meer doen dus.