Sommige drijvende waterplanten absorberen de olie uit vervuild water verrassend goed. Tegelijkertijd stoten ze water af. Duitse onderzoekers vergeleken een aantal plantensoorten om na te gaan wat de planten zo speciaal maakt.

Een groep planten trok hun aandacht: de aquatische varens van het geslacht Salvinia. De blaadjes van die planten zijn bedekt met fijne haartjes. Die zijn cruciaal om olie te absorberen. Er zijn vier categorieën van haartjes, in te delen op basis van hun vorm. ‘De manier waarop de uiteinden van de haartjes gevormd zijn, is belangrijk. De juiste vorm zorgt voor een maximale absorptie van de olie’, zegt Claudia Zeiger, onderzoeker in de biomimetica aan het Duitse Karlsruhe Institute of Technology.

Door die haartjes na te bootsen, kunnen wetenschappers een synthetische variant maken om olie op te ruimen. ‘Nanovacht’ heet dat. Er is ook een andere oplossing die twee vliegen in één klap slaat. De plantensoorten uit de studie zijn op veel plaatsen pestsoorten. Wie olie wil opruimen hoeft dus maar op de juiste plek wateronkruid te gaan wieden.
Filmpje