Correct... Dat hamburgers schadelijk zijn voor het milieu is al langer bekend hoor, o.a. volgende factoren zijn belangrijk:
- McDonalds en co hebben grote sojaplantages in Latijns-Amerika om voldoende voer te hebben voor de dieren; de aanleg van deze plantages gaat vaak gepaard met kappen van het regenwoud, waardoor minder koolstofdioxide wordt omgezet in zuurstofgas;
- de geoogste soja moet terecht komen bij de dieren, dit transport produceert ook koolstofdioxide;
- de dieren zelf produceren methaan en koolstofdioxide, de uitwerpselen worden terug gebruikt als mest - maar intensieve veeteelt leidt tot zoveel mest dat er overbemesting plaatsvindt, met verzuring van de bodem (door nitraten en nitrieten) tot gevolg;
- de tot burgers verwerkte beestjes moeten nog 'ns bij de klant geraken, dus wéér koolstofdioxideuitstoot door transport
- en daar bovenop komt nog 'ns het elektrisch verbruik van de keuken van zo'n MacDonalds.
Als je alles bij mekaar optelt, heb je best wel wat CO2 geproduceerd hoor.
Om nog effe verder te gaan over het transport: daarom ook dat het beter is om groenten te eten die in je eigen buurt groeien en dat in het seizoen; dus de aankoop van druiven uit Zuid-Afrika, kiwi's uit Nieuw-Zeeland en appels uit Californië proberen te beperken