Na de bekentenis van een pedofiel waarschuwt beveiligingsbedrijf Sophos voor hackers die tieners chanteren nadat ze zichzelf toegang verschaffen tot de pc van hun slachtoffers.
Een Engelsman uit Ilkeston heeft bekend dat hij kinderen gedwongen heeft om hem erotische foto's van zichzelf toe te sturen, door te dreigen informatie op hun pc openbaar te maken.
De man deed zich in chatrooms voor als tiener met de naam 'Ant Jones' en deed alsof hij een foto van zichzelf naar zijn contactpersonen verstuurde. In werkelijkheid stuurde hij een Trojaans paard dat hem toegang verschafte tot de pc van zijn contacten. Met de informatie die hij aantrof op de pc's chanteerde hij jonge meisjes en dwong ze om naaktfoto's voor hem te maken. Ook boezemde de man zijn slachtoffers angst in door de controle over de pc over te nemen. Zo opende hij bijvoorbeeld op afstand de lade van cd-rom-drives. De Canadese politie spoorde de man op in Engeland, waar hij gearresteerd werd en op borgtocht vrijkwam. Kort hierop werd hij aangehouden nadat hij seks had gehad met een 14-jarig meisje dat hij op internet ontmoet had.
De pedofiel bekende na zijn aanhouding twee gevallen van misbruik van een kind, vier gevallen van chantage, tien gevallen van het maken van pornografische foto's en vijf gevallen van onrechtmatige aanpassingen aan pc's. Onder de slachtoffers van de man bevonden zich een 14-jarig meisje uit Canada en drie meisjes uit Engeland, twee van veertien en één van dertien.
Graham Cluley, technologisch adviseur van Sophos, waarschuwt voor dergelijke praktijken. Volgens Cluley moeten pc's van kinderen voorzien zijn van de meest recente antivirussoftware, veiligheidsupdates en firewalls. "Jonge mensen moeten begeleid worden om hen te leren hoe ze zich veilig kunnen gedragen op internet, om zo de kans te verkleinen dat ze ten prooi vallen aan ziekelijke hackers", aldus Cluley tegenover Infozine.com.
Sophos meldde vorig jaar een vergelijkbaar incident met een Cypriotische man die een meisje chanteerde met foto's die hij met haar webcam maakte. Ook in Spanje werd vorig jaar een man voor hetzelfde vergrijp veroordeeld.