Een boze piloot van Ryanair heeft voorgesteld zijn baas Michael O'Leary te vervangen door een stewardess.
De piloot is boos omdat O'Leary vorige week in een interview aangaf dat vliegtuigen best met één piloot kunnen vliegen 'omdat computers nu het meeste van het vliegen doen'.
O'Leary probeert nu toestemming te krijgen van de luchtvaartautoriteiten voor z'n plan. Hij wil stewards en stewardessen trainen om een vliegtuig bij het uitvallen van de piloot aan de grond te laten zetten. Volgens hem heeft Ryanair de afgelopen 25 jaar maar één keer gehad dat een piloot een hartaanval kreeg, "en die landde zelf nog het vliegtuig.
O'Leary's eigen piloten zijn not amused. Als we dan toch kosten moeten besparen, kunnen we net zo goed O'Leary vervangen door een junior stewardess. Die kost maar 13.200 euro per jaar. Dat scheelt dus miljoenen per jaar, schreef Morgan Fischer in een brief aan de Financial Times.
Fischer traint piloten van Ryanair in Marseille.
Ryanair reageert opgewekt op de suggestie: Michael denkt dat de cabin crew een veel aantrekkelijker CEO zou opleveren dan hij, zei een woordvoerder tegenover de FT. "En als we erin slagen om hen te trainen om een vliegtuig te landen, zou het geen probleem moeten zijn ze ook te trainen voor Michael's baan."