Het op het eerste zicht doodnormale Britse dorp Wolvercote lijkt wel een oorlogszone sinds een inwoner een uitzonderlijk voertuig heeft gekocht. Voor de deur van het huis van Nicholas Kravchenko, een grote legerfan, staat sinds een week een tank geparkeerd. De buurtbewoners vinden dat maar niets.

“Een doorn in het oog”, zo luiden de meeste commentaren in Wolvercote als het voertuig ter sprake wordt gebracht. De grote groene tank die sinds kort het straatbeeld siert, wordt op het slagveld gebruikt om herstellingswerken uit te voeren.

Kravchenko is een gepensioneerde legeringenieur, maar zijn passie voor legervoertuigen is duidelijk nog niet gedoofd sinds hij de deur van de kazerne achter zich heeft dichtgeslagen. Hij heeft met een glimlach 11.000 euro betaald voor de tweedehandstank, om er in zijn vrije tijd mee rond te rijden en om er de show mee te stelen op tal van liefdadigheidsevenementen.

Veel liefdadige reacties van zijn buren zijn er niet, want zij zijn er niet over te spreken dat hij de tank al een week doodleuk voor zijn eigen huis parkeert. “De hele situatie is ongehoord”, zegt een buurman in The Daily Telegraph. “Er is slechts een beperkt aantal parkeerplaatsen in onze straat en die tank alleen al neemt er een paar van in.” De overbuur van Kravchenko sluit zich hierbij aan. “Het is een schande. Waarom kan de overheid hier niets aan doen? Kleine kinderen vragen aan hun moeder of er een oorlog aan de gang is.”

Kravchenko zelf lijkt niet onder de indruk van het buurtprotest. “Ik ben het zat. Ik kan met de tank rijden wanneer ik maar wil. Er is geen enkele wet die zegt dat je geen tien tanks mag kopen”, aldus de man die zichzelf 'tankman' noemt.

De lokale overheid heeft al laten weten zo goed als machteloos te staan tegen de situatie. Toch zal er deze week een gesprek zijn met Kravchenko om hem ervan te overtuigen zijn tank ergens uit het zicht te plaatsen. “Samen met de politie en een actiegroep tegen overlast zullen we proberen een oplossing te bereiken waar iedereen zich kan in vinden”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Voor de gemeenteraad en de buurtbewoners dreigt nu een herhaling te komen van wat er vorig jaar in september is gebeurd. Ook toen was het wagenpark van Nicholas Kravchenko een bron van ergernis. De man had toen onder meer vijf aanhangwagens en een Land Rover voor zijn huis staan. De 'tankman' werd toen gedwongen om de voertuigen te verwijderen, maar Kravchenko ging - succesvol - tegen die beslissing in beroep.
Foto