Waar de tegenstanders van ‘de cloud’ altijd bang voor zijn (alhoewel dat vaker ‘privacy-concerns’ zijn) is nu ook echt een keer gebeurd met deze GMail horror-story. Maar liefst 150.000 accounts zijn compleet gewist door een bug in de systemen van Google.
Je zal het meemaken dat je urenlang niet kunt inloggen op je Google account en als het dan ineens weer wel lukt, dat dan al je data verdwenen blijken te zijn. Mailtjes van jaren terug, je contacten en afspraken…: alles weg! In de moderne maatschappij waarin we zwaar leunen op dat soort diensten, staat dat zowat gelijk aan het verwijderen van je hersenen en ben je PIM-technisch meteen verlamd.
Afgelopen zondag heeft Google bevestigd dat dit dus precies is wat er is gebeurd met 150.000 Gmail accounts. Door een 'major bug' is de volledige inhoud van al deze accounts gewist. In eerste instantie dacht Google dat het probleem nog veel groter was met een percentage van 0,29% van het totaal aantal GMail account houders, maar later hebben ze dat bijgesteld naar 0,08%. Qua percentages is dat peanuts natuurlijk, maar daardoor realiseer je je direct hoe ontzettend veel mensen een GMail account hebben (toch al gauw richting de 200 miljoen), en daarmee de betrouwbaarheid van een dergelijke dienst steeds belangrijker wordt.
Google heeft er overigens alle vertrouwen in dat alle gewiste informatie van deze accounts hersteld zal worden, en zo snel mogelijk weer beschikbaar zal zijn voor deze onfortuinlijke account-houders. Google engineers zijn hier uiteraard al volop mee bezig en Google laat weten dat de accounts van getroffen mensen niet bereikbaar zullen zijn tot deze werkzaamheden zijn afgerond.