Gelooft u in God? Geloof dan ook maar dat u heel wat goede seks misloopt. Dat beweert in elk geval een studie over seks en geloof aan de universiteit van Kansas. Uit de resultaten van die studie blijkt dat gelovigen vaak geplaagd worden door een gigantisch schuldgevoel tijdens of na de seks.
Niet-gelovigen hebben dan weer minder moeite om over hun seksuele fantasieën te praten en durven ook harder genieten van stoute spelletjes, meer dan waarschijnlijk omdat ze niet geloven dat er constant iemand meekijkt. Uit de studie blijkt dat mormonen, die nochtans bekend staan om hun polygamie, met het grootste schuldgevoel rondlopen. Ook zowat de helft van de katholieken heeft blijkbaar moeite zich volledig te geven.
Misschien wel de meest alarmerende ontdekking van de studie is dat vooral kinderen uit een strenge religieuze omgeving hun seksuele opvoeding uit pornografie blijken te halen omdat ze het onderwerp thuis niet kunnen bespreken. Of hoe een strikt religieuze opvoeding averechts werkt. Grappig is dan weer het feit dat mensen die hun geloof verliezen er nadien vaak een opvallend beter seksleven op nahouden. Communicerende vaten, noemen ze dat.
“Onze data toont aan dat mensen zich erg schuldig voelen wanneer ze religieus zijn, maar dat dat ze niet tegenhoudt om seks te hebben. Het doet ze alleen maar slecht voelen. En nadien moeten naar de kerk om vergeving te vragen. Alsof de kerk je eerst de ziekte geeft en je vervolgens een valse genezing aanbiedt”, aldus een van de onderzoekers. Eentje om over na te denken!