Hoofden van politie moeten het plan om gieren te gebruiken om snuffel/reddings-honden te vervangen naar de prullenbak verwijzen nadat gebleken is dat het een regelrechte ramp was.
Politie in Duitsland haalde de vogels uit Karinthië, Oostenrijk, met de hoop dat hun fabelachtig zichtvermogen, hun fantastische reukzin en hun talent om levenloze wezens te vinden hen zou helpen vermisten op te sporen.
Maar de drie vogels, genoemd Sherlock, Miss Marple en Colombo zijn er niet in geslaagd ook maar één kadaver dat voor hen in de wildernis was achtergelaten, te vinden, tenzij het recht onder hun snavel gedumpt werd.
En één van de vogels weigert principieel te vliegen, Sherlock loopt een beetje rond met ongeveer de snelheid van een eend hetgeen hem een stuk minder geschikt maakt dan de gemiddelde reddingshond.
Daar komt bij dat de andere twee vogels, Miss Marple en Colombo, het grootste deel van de tijd bezig zijn met elkaar te vechten.
Een geïnformeerde bron bevestigd: 'Het project is een ramp'.
Eerdere proeven met de vogels, met een spanwijdte van bijna twee meter, zorgden al voor opschudding.
Iedereen weet wat een gier doet met een lichaam en ze zullen niet zo makkelijk terug te roepen zijn als bijvoorbeeld een labrador. Als het tegenzit is de helft van de bewijslast verdwenen eer je ter plekke bent'.
Eerder deze week meldde de bedenker van de proef, Hermann Meyer, dat de vogels niet langer beschikbaar waren voor journalisten.
Trainer German Alonso gaf toe: 'ze schijnen niets anders te kunnen dan elkaar bevechten'.
En hij gaf toe dat als er wat verder over nagedacht was, er wellicht aanwijzingen voorhanden waren dat dit soort vogels niet ideaal gekozen was.
Hij zei: 'eigenlijk zijn het ontzettend laffe vogels, ze verstoppen zich liever in het bos dan dat ze erop uit trekken in de weide omtrek. Foto