In Oost-Duitsland en Tsjechië heeft de val van het communisme voor een forse toename van 'intelligente' vogels gezorgd. Tot die conclusie zijn onderzoekers van het Biodiversiteit en Klimaat Onderzoekscentrum in Frankfurt en de Praagse Karelsuniversiteit gekomen.
De vorsers baseerden zich op de gegevens die jaren werden verzameld door vogelspotters voor 57 verschillende soorten zangvogels.
Sinds 1989 is in de gebieden, waar ooit de communisten het voor het zeggen hadden, de populatie van vogels met een grote herseninhoud (zoals een Vlaamse gaai) flink aangedikt. De minder intelligente diertjes hadden het dan weer moeilijker. In West-Duitsland deed dit tafereel zich niet voor.
De onderzoekers vinden een verklaring in de talloze landschapswijzigingen. Na de val van het communisme kwamen in de stedelijke gebieden meer parken en groenzones. In de randen werden dan weer meer huizen gebouwd, voor de nieuwe middenklasse.
De vogels met een knap kopje waren blijkbaar beter in staat om nieuwe niches te vinden in dat veranderende landschap. Zo komt het dat in het centrum van Berlijn nog steeds raven te zien zijn. Die vogels zijn gekend voor hun slimme gedrag. Ook eksters, koolmezen en pimpelmezen konden zich goed aanpassen.