Iedereen die bij De Nederlandsche Bank werkt, bereidt de kerstmaaltijd met een Grieks schort voor. De medewerkers van de bank kregen namelijk geen brie en een zak oliebollen, maar een kerstpakket in Griekse sfeer. Natuurlijk met een dikke knipoog naar de perikelen rondom economische problemen van Griekenland.
Niet geheel toevallig, zo meldt de centrale bank. Alle kleine beetjes helpen namelijk om het land er weer bovenop te krijgen. Dus ook het kerstpakket van 65 euro per stuk. Een woordvoerder van de bank verwijst in het Financieel Dagblad naar de grote aandacht die er het afgelopen jaar was in de media voor het land. "Het was een mooie gelegenheid om Griekenland, en niet zijn economische positie, te belichten."
Een medewerker van de bank meldt aan ons: "Ik heb het kerstpakket al uitgepakt en er zaten Griekse zoutjes, olijfjes en Griekse azijn in." Pronkstuk van het kerstpakket is volgens de DNB'er een schort. "Eerst dachten we dat er een Griekse vlag in het kerstpakket zat, maar later bleek dit een schort te zijn, met de kenmerkende blauwe en witte kleuren als opdruk."
En speelt DNB misschien ook een beetje voor reisbureau? Er zat namelijk nog iets in het kerstpakket. "Voor de mensen die ooit nog eens naar Griekenland op vakantie gaan zat er een reisgids voor Griekenland in, en voor wie het wat spannender zoekt een boekje met Griekse mythen en sagen."
De Nederlandsche Bank heeft wel vaker een aparte keuze voor zijn kerstpakketten. Toen een paar honderd medewerkers van de gesloten vestiging in Apeldoorn naar Amsterdam kwamen kregen ze ook een aangepast kerstpakket. "Toen gaven we een kerstpakket met daarin alleen maar Nederlandse producten zoals chocolademelk, stroopwafels en tulpenbollen. Als symbool voor de Hollandse gezelligheid, samen met alle DNB'ers onder één dak", vertelt de woordvoerder in FD.