Je zult maar 17 jaar oud zijn en een kuur ontwikkelen die kanker bij muizen als sneeuw voor de zon laat verdwijnen! Het overkwam de Amerikaanse Angela Zhang uit Californië. De middelbare scholier is gek op scheikunde. Twee jaar geleden begon ze boeken over biotechnologie te lezen. Ze vond het het zo razend interessant dat ze helemaal in de materie dook met als resultaat: een mogelijk medicijn tegen kanker.
Haar ontdekking betreft een molecuul dat zich in het licaam van een kankerpatiënt vasthecht aan kleine nanodeeltjes, die zich op hun beurt weer vastkleven aan een kankercel. Daardoor kunnen artsen op een MRI-scan zien waar de kankercellen zich bevinden. Door me een infraroodstraal op de kankercellen re richten, smelt het molecuul en komt het medicijn vrij.
Zhang testte haar techniek op muizen in een laboratorium met een verbluffend resultaat: de kankergezwellen verdwenen als sneeuw voor de zon.
Uiteraard staat de techniek nog in de kinderschoenen en zal het nog vele jaren kosten om hem verder te ontwikkelen. Pas dan weten we echt of het medicijn echt effecteif is en ook bij mensen werkt. Maar zeg nou zelf, een meisje van 17 dat een dergelijke ontdekking doet! Daar horen we vast meer van.