Hoe meer je weegt, des te groter de kans dat je in de schulden zit. Maar om nou te zeggen dat een kilo meer, per se leidt tot een euro minder...Hoe het wel zit, blijkt verrassend genoeg af te leiden uit ons gedrag op Facebook.
Al jaren stijgt het aantal mensen in westerse landen dat te zwaar is. In Nederland bijvoorbeeld hebben zo’n 6,5 miljoen mensen last van overgewicht, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is meer dan twee op de vijf mensen.

Zou het iets te maken kunnen hebben met het feit dat we ons, in welvarende landen, steeds dieper in de schulden steken, vroegen verschillende economen zich af.

Al in 2009 toonden economen in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk aan, dat de uitslag van je weegschaal gecorreleerd is met de roodstand op je bankrekening.

In oktober dit jaar stortten twee Amerikaanse economen zich op de vraag wat de relatie nou precies is tussen overgewicht en schulden. Uit dit laatste onderzoek bleek dat het verband vooral sterk was bij vrouwen.

Iets meer dan één op de vijf vrouwen met creditcardschulden heeft last van overgewicht, tegen achttien procent van de vrouwen die niet in de schulden zitten. Ook vrouwen die moeite hebben met het betalen van hun rekeningen, hebben vaker last van overgewicht dan dames die op tijd betalen.

De Amerikaanse economen bedachten verschillende verklaringen voor het feit dat dikke mensen vaker in de schulden zitten.

Als je in de schulden zit, ligt het voor de hand dat je let op wat je in de supermarkt uitgeeft aan eten. Helaas is calorierijk voedsel door de bank genomen goedkoper, waardoor mensen met schulden waarschijnlijk ongezonder eten.

Bovendien is het geen pretje om problemen met schulden te hebben. Het gaat vaak gepaard met stress en dat kan ook weer leiden tot ongezonde eetgewoontes. Maar uiteindelijk konden de economen niet hard maken, dat er sprake is van een eenduidig oorzakelijk verband tussen de twee.

Dat doet vermoeden dat er ook iets anders aan de hand is, zoals een bepaalde persoonlijke eigenschap die meespeelt. Een mogelijke verklaring is bijvoorbeeld dat mensen die impulsief zijn, eerder geneigd zijn om zich te buiten te gaan aan vreetbuien en ook teveel geld uitgeven aan impulsaankopen.

Vooral die laatste verklaring lijkt hout te snijden. Uit recent onderzoek naar de mate van overgewicht en creditcardschulden onder Facebookgebruikers, bleek namelijk dat mensen die zichzelf online makkelijk laten gaan, vaker last hebben van overgewicht en ook meer schulden hebben.