Een serie tests van voedselautoriteiten in China zet westerse multinationals te kijk: in chocoladecakejes van Ikea zaten ongewenste bacteriën en Franse cognac bevatte weekmakers voor plastics.
China kampt regelmatig met schandalen over voedselveiligheid. Daarbij zijn het vaak lokale producenten van bijvoorbeeld babyvoeding die de fout ingaan.
Maar uit steekproeven van Chinese voedingsautoriteiten blijkt dat westerse multinationals op de Chinese markt ook steken laten vallen.
Althans, als je afgaat op recente berichten in Chinese en andere media. Zo namen keuringsautoriteiten in Shanghai in januari 1,87 ton geïmporteerde chocoladecakejes van Ikea in beslag, meldde de Chinese krant Shanghai Daily maandag. De klacht: er zaten teveel coliformbacteriën in de cakejes. Ikea was dit weekend niet beschikbaar voor commentaar tegenover de Chinese pers.
Ook namen de Chinese autoriteiten onlangs 2,7 ton chocoladerepen van Nestlé in beslag, die te veel sorbitol bevatten, een zoetstof die maagproblemen kan veroorzaken.
De repen waren vanuit Italië geïmporteerd door het bedrijf Shanghai Cortti. Dit is volgens Nestlé geen geautoriseerde dealer, zo reageerde het bedrijf tegenover de Shanghai Daily.
Chinese autoriteiten in de stad Shenzhen hebben in februari ook ingegrepen bij partijen cognac van drie Franse merken: Rémy Martin, Camus en Frapin, zo stelde de Franse krant Charente Libre afgelopen weekend.
De partijen cognac zouden vervuild zijn met weekmakers die in de chemie voor de fabricage van plastics worden gebruikt. In grotere hoeveelheden kunnen ze bij mannen tot onvruchtbaarheid leiden en leverkanker veroorzaken.
De weekmakers werden afgelopen jaar aangetroffen in de Chinese jeneverdrank Baijiu en sindsdien zijn de autoriteiten extra alert.
Bij het productieproces van cognac moet het overbrengen van de drank door speciale, relatief dure buizen plaatsvinden. Sommige destillateurs gebruiken goedkopere buizen, die weekmakers voor plastics bevatten.
Franse exporteurs van cognac ontkennen vooralsnog dat sprake is van een serieus probleem. De woordvoerder van Rémy Martin stelde tegenover de Charante Libre dat de export naar China volgens "het normale patroon" verloopt. "Het is vooral een interne politieke kwestie in China", aldus een Franse exporteur.
Voor Frankrijk staat er veel op het spel: China importeert jaarlijks 40 miljoen flessen cognac en is daarmee 's werelds grootste markt voor cognac.