Zes Chinezen zijn in staat van beschuldiging gesteld voor het afpersen van politici. Ze zouden stiekem videofilmpjes hebben gemaakt van regeringsfunctionarissen die vreemd gingen, met de bedoeling hen daarmee te chanteren.
In verband met dit schandaal zijn al 21 ambtenaren en directeuren van staatsbedrijven ontslagen. De affaire kwam in november aan het licht, toen een filmpje op internet verscheen van de voorzitter van de Communistische Partij in de stad Chongqing.
Hij was gefilmd terwijl hij seks had met een prostituee. Zij was ingehuurd door een projectontwikkelaar, die de regiovoorzitter vervolgens chanteerde met de beelden om zo opdrachten voor bouwprojecten te krijgen. In de maanden daarna doken nog veel meer filmpjes op van politici die vreemd gingen.
De zes mensen die nu in staat van beschuldiging zijn gesteld, zouden de politici in de val hebben gelokt met de prostituees. Wat ze precies hebben gedaan en welke functie ze hebben, is niet duidelijk.
De filmpjes zijn voor veel Chinezen het overduidelijke bewijs van de enorme corruptie binnen de partijtop. President Xi Jinping heeft aangekondigd dat hij de omkoping hard gaat aanpakken, omdat die volgens hem het voortbestaan van de Communistische Partij in gevaar brengt.