Vorig jaar was het uitzendbureau Werk & Ik nog finalist van de Amsterdamse Ondernemersprijs. Nu blijkt dat het bureau systematisch Oost-Europese uitzendkrachten uitperst.
Niet alleen krijgen de Oost-Europese, voornamelijk Tsjechische, werknemers te weinig betaald, ook werken ze lang en betalen veel geld voor een illegale slaapplek, blijkt uit onderzoek van Trouw. Daarnaast worden geen loonstrookjes verstrekt en krijgen veel werknemers geen vakantiegeld.

Finalist Amsterdamse Ondernemersprijs
Werk & Ik, dat sinds 2009, stond goed bekend. Vorig jaar haalde het bedrijf de finale van de Amsterdamse Ondernemersprijs 2012. Volgens de jury slaagde het bedrijf erin in een slechte arbeidsmarkt dankzij creatieve oplossingen, toch winstgevend te zijn.

De gemeente Amsterdam heeft invallen in het uitzendbureau gedaan en de aanwezige uitzendkrachten ondervraagd. Volgens Trouw wordt er in het gemeenterapport gesproken van 'uitbuiting'.

De eigenaar van Werk & Ik, Ivan Karels, erkent dat er dingen zijn misgegaan en bevestigt dat er onderzoek tegen het bedrijf loopt door Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU). Hij wijt de wantoestanden aan snelle groei.