In een ziekenhuis in Baltimore is vorige week het medische raadsel Brooke Greenberg overleden. Ze was officieel een volwassen vrouw van 20 jaar oud, maar had het lichaam en de geestelijke vermogens van een baby. Brooke leed aan een onbekende en zeldzame ziekte die door artsen ‘Syndroom X’ is genoemd. Dat hebben verschillende Amerikaanse media gemeld.

Een kind met Syndroom X ontwikkelt zich niet verder dan het babystadium. Over de hele wereld zou er maar een handjevol mensen aan lijden. Voor het ontstaan van Syndroom X is nog geen oorzaak gevonden. Onderzoek wees uit dat Brooke geen genetische of hormonale afwijkingen had. Meestal zijn dat de boosdoeners bij groeistoornissen.

Brooke was 50 centimeter lang en woog iets meer dan 7 kilo. In haar 20-jarig bestaan kreeg ze te maken met allerlei medische problemen, zoals ademhalingsmoeilijkheden en een beroerte, waarvan ze iedere keer herstelde. Waaraan ze is overleden, is niet bekend. Brooke’s ouders hebben een gespecialiseerd onderzoeksinstituut in New York toestemming gegeven de oorzaak van haar ziekte te ontrafelen aan de hand van haar DNA.