Het klinkt als een nachtmerrie: een tong hebben die zo groot is dat je niet kunt eten en ademen. De Amerikaanse baby Paisley werd geboren met een aandoening waardoor haar tong zo groot was als die van een volwassene.

Paisley werd geboren met het syndroom van Bechwith-Wiedemann. Deze ziekte komt voor bij één op de 15.000 baby’s en zorgt voor navelbreuk, reuzengroei en een extreem grote tong. Paisley moest na haar geboorte aan de beademing en kreeg eten via sondevoeding.

Haar ouders wisten niet wat ze zagen. "Haar tong hing constant naar buiten", vertelt moeder Madison Kienow. "Ze kauwde er de hele tijd op en volgens artsen was het de grootste babytong die ze ooit zagen."

Al snel werd duidelijk dat Paisley niet verder kon leven met haar enorme tong. "Hoe sneller de tong verkleind kon worden, hoe beter", vertelt haar moeder. De eerste operatie was geen succes. De artsen verwijderden te weinig weefsel van de tong en er was geen verschil te zien.

De tweede operatie lukte wel. Daarin werd in totaal 15 centimeter van de tong verwijderd. Voor het eerst in haar leven paste Paisley's tong in haar mond. "Ik kon het niet geloven toen ik haar zag. Ze lachte voor het eerst en ik was verbaasd dat ze zo knap was," zegt haar moeder.

Volgens haar artsen hoeft Paisley niet meer geopereerd te worden en ziet ze een normaal leven tegemoet. Wel moet ze streng in de gaten worden gehouden, omdat het syndroom een verhoogde kans op tumoren met zich meebrengt.
Foto