Sollicitanten komen vaak bedrogen uit als ze uiteindelijk zijn aangenomen. In bijna de helft van de gevallen (46 procent) blijkt de vacature niet te hebben beschreven wat die zogenaamde 'droombaan' inhoudt.
Het takenpakket, de werksfeer en de arbeidsvoorwaarden komen vaak niet overeen met wat was beloofd, meldt dagblad Metro.
Volgens een onderzoek van de NationaleVacaturebank dat later vandaag openbaar wordt, zijn de werkzaamheden uit vacatureteksten in 25 procent van de gevallen mooier omschreven dan uiteindelijk het geval is.
Ook geeft één op de tien medewerkers aan dat de werksfeer in de realiteit niet zo fantastisch is als omschreven. Nog eens 11 procent van de Nederlandse personeelsleden zegt dat de arbeidsvoorwaarden in de vacature anders werden omschreven.
Het schrijven van een vacature is voor veel bedrijven een 'flinke uitdaging'. "Enerzijds willen werkgevers een passend persoon voor de baan, anderzijds werkt zo'n tekst als een visitekaartje voor het bedrijf. De balans lijkt nu vaak door te slaan naar het laatste", zegt Olga Kleinlooh van de NationaleVacaturebank in Metro.