In de Indiase deelstaat Uttar Pradesh krijgen ambtenaren het druk met kiezen van nieuwe collega's. Er zijn 368 banen beschikbaar bij de overheid van Uttar Pradesh. Daar hebben maar liefst 2,3 miljoen mensen op gesolliciteerd.

Het gaat om zeer eenvoudig werk: thee zetten of stukken en documenten van de ene dienst naar de andere brengen. Het maandloon is omgerekend ongeveer 210 euro.

De personeelsmanager vreest dat de werving drie jaar gaat duren als ze alle brieven lezen. Het overstelpende aantal sollicitaties geeft aan hoe wanhopig mensen in India, de derde economie van de wereld, naar werk zoeken. Onder de sollicitanten zijn zeker 255 mensen met een academische graad en 150.000 kandidaten die een middelbare schoolopleiding hebben afgerond.

Wie in aanmerking wil komen voor de functies moet de basisschool hebben voltooid en kunnen fietsen. Overheidsfuncties zijn gewild in India omdat ontslag vrijwel onmogelijk is, in tegenstelling tot het uiterst concurrerende bedrijfsleven.

De Indiase bevolking is relatief jong: meer dan de helft van de inwoners is nog geen dan 25 jaar. De komende decennia worden er zo'n 300 miljoen mensen op de arbeidsmarkt verwacht - bijna de gehele bevolking van de Verenigde Staten. Economen denken dat de toekomstige groei in India daardoor mogelijk groter is dan bijvoorbeeld China, waar de bevolking juist vergrijst.