Dr. Eugene McCarthy, een van 's werelds toonaangevende deskundigen betreffende hybridisatie, denkt dat de mens niet alleen uit apen geëvolueerd is. De radicaal nieuwe theorie van McCarthy gooit het conventionele idee van menselijke evolutie in de vuilbak door te stellen dat de mens het resultaat is van een noodlottige ontmoeting tussen een mannelijk varken en vrouwelijke chimpansee.

McCarthy verklaart dat veel menselijke functies niet overeenstemmen met die van andere bekende primaten en dat gemeenschappelijke eigenschappen met een varken de ontbrekende schakel vormen om dat te kunnen verklaren.

McCarthy: "Wij geloven dat de mens gerelateerd is aan de chimpansees omdat mensen zo veel eigenschappen met chimpansees delen. Is het dan ook niet rationeel dat als varkens alle eigenschappen bezitten die mensen onderscheiden van andere primaten te veronderstellen dat mensen ook gerelateerd zijn aan varkens? We mogen dus aannemen dat mensen het product zijn van een hybridisatie tussen varkens en chimpansees."

Er zijn veel gevallen bekend waar chirurgen het hart van een varken, of nog andere organen, gebruikt hebben voor een transplantatie bij mensen. Dat komt omdat varkens op zijn minst gedeeltelijk genetisch verenigbaar zijn met de mens. Het is dus eigenlijk niet zo vergezocht dat varkens mogelijk dichter aan ons verwant zijn dan we ooit konden geloven. Mensen zijn trouwens in sommige gevallen echte varkens.

Het meest onwaarschijnlijk aan de hypothese van McCarthy is natuurlijk dat een varken en een chimpansee er voor kiezen om met elkaar te paren, maar hun gedragspatronen en anatomie van voortplanting maakt ze wel compatibel aan elkaar. En sommige gekende diersoorten zijn al het resultaat van het paren tussen twee verschillende diersoorten, denken we maar aan de lijger, een kruising tussen een leeuw en een tijger.