Na honderd jaar is het werk aan 'The Dictionary of Mediaeval Latin from British Sources' morgen klaar. Dan wordt het zeventiende deel van het woordenboek gepubliceerd en is er een compleet overzicht van het gebruik van Latijn in middeleeuws Groot-Brittannië.
In 1913 werd er begonnen met het overzichtswerk. De eerste decennia speurden vrijwilligers Latijnse teksten uit Groot-Brittannië na om te achterhalen hoe het Latijn tussen 540 en 1600 werd gebruikt op de Britse eilanden.
Er werd gekeken naar beroemde teksten als de Magna Carta en het Domesday Book, maar ook naar teksten die eeuwenlang niet door mensen waren gelezen.
Het eerste deel van het monnikenwerk werd in 1975 gepubliceerd, A-B. Het werk is nu compleet met het laatste onderdeel van het woordenboek, Syrina tot en met Z. Het laatste van de 58.000 lemma's is zythum, een Egyptisch soort bier.
Wie alle delen wil kopen, is zo'n 800 euro kwijt. Het woordboek zal daarom vooral gebruikt worden door wetenschappers. Wereldwijd staan er zo'n 500 in verschillende universiteiten. In Groot-Brittannië liggen 35 exemplaren in onderzoeksbibliotheken.
Het voltooien van het werk wordt in Oxford gevierd met een conferentie en een tentoonstelling in de beroemde Bodleian Bibliotheek.