Nooit is het op aarde zo koud geweest als op 10 augustus 2010 op de Zuidpool. De temperatuur zakte toen tot 93,2 graden onder nul. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekendgemaakt.
De gemeten recordkou is nu pas ontdekt; wetenschappers hebben 32 jaar aan satellietmetingen onderzocht en doorgerekend. Het kouderecord werd gevestigd op een hoogvlakte bij het midden van de Zuidpool, kilometers boven de zeespiegel. In hetzelfde gebied was in 1983 een temperatuur van 89,2 graden gemeten. Dat was tot nu toe het record.
Door de ligging is de hoogvlakte sowieso al koud. De temperaturen kunnen nog verder zakken als er een paar dagen achter elkaar geen wolken zijn. Wolken houden de warmte vast als een soort deken.
De koudste plek op aarde waar mensen wonen, is in het noordoosten van SiberiŽ. Daar werden in 1892 en in 1933 temperaturen van bijna 68 graden onder nul gemeten.
De weerrecords worden bijgehouden door de Wereld Meteorologische Organisatie, de afdeling van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met het weer. Het is nog niet bekend of die het nieuwe record erkent. Update: het nieuwe record wordt betwist.