Veel Google-medewerkers wonen in San Francisco, maar voor de 40 kilometer naar Mountain View hoeven ze niet zelf in de file te staan. Ze kunnen per privé-shuttlebus of sinds kort per catamaran naar het werk komen.

Silicon Valley mag heel hip klinken, echt leuk wonen is het pas in San Francisco zelf, vinden veel medewerkers van Google en andere techbedrijven.

Het gevolg zijn dagelijkse files tussen de stad en de plaatsen aan de zuidkant van de Baai van San Francisco als Palo Alto en Mountain View waar de meeste techbedrijven gevestigd zijn.

Google verlicht de dagelijkse forenzenstress bij zijn medewerkers door ze de 40 kilometer naar het hoofdkwartier in Mountain View dagelijks per shuttlebus te laten afleggen.

Dat heeft al tot chagrijn bij inwoners van San Francisco geleid, meldt het Amerikaanse tv-station CBS. Demonstranten dwongen een shuttlebus van Google tot stoppen en sloegen een ruit in. Ook een bus van Apple is al eens tegengehouden.

De bewoners zijn gefrustreerd door de stijgende huizenprijzen in San Francisco. Ze geven de medewerkers van techbedrijven, die met hun goedbetaalde banen veel kunnen betalen, daarvan de schuld. Daarnaast ondermijnen de eigen busbedrijfjes de positie van het openbaar vervoer.

Google lijkt zich echter voorlopig nog maar weinig van alle kritiek aan te trekken. Naast de shuttlebussen heeft het bedrijf nu ook een veerdienst exclusief voor Google-personeel tussen San Francisco, bij de monding van San Francisco, en Mountain View, vlak bij de zuidoever van de baai.

Het gaat voorlopig nog om een proef, maar er is een kans dat de boot, die tot nu toe diende om Walvistripjes te maken met toeristen, straks alleen nog Google-personeel vervoert.