Valproïnezuur, een medicijn tegen migraine en epilepsie, heeft als mogelijk bijeffect dat je een absoluut gehoor krijgt en wellicht muzikaler wordt. Dat blijkt uit onderzoek van de Harvard Universiteit. Er zijn meer medicijnen met positieve bijwerkingen.

Viagra bijvoorbeeld. De beroemde blauwe pilletjes werden aanvankelijk voorgeschreven tegen een hoge bloeddruk, maar bleken ook libidoverhogend. Fijn voor mannen met erectieproblemen.

En het medicijn bimatoprost wordt tegen de oogaandoening glaucoom gebruikt, maar zorgt ook voor langere wimpers. Zelfs de gewone aspirine bleek een positieve bijwerking te hebben. De ontstekingsremmer werkt ook als bloedverdunner.

Volgens oud-SP-politicus Agnes Kant, nu directeur van het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb, melden mensen eerder negatieve bijwerkingen, maar komen positieve bijeffecten zeker voor. "Bij Lareb komen over valproïnezuur ook veel meldingen binnen van mensen die krullen in hun haar krijgen."

Maar, waarschuwt ze, het is niet verstandig om het medicijn nu meteen te gaan slikken omdat je een carrière als muzikant ambieert of graag een volle krullenbos wil. "Als zoiets wordt ontdekt, moet er eerst nieuw onderzoek komen naar de effecten op lange termijn."

Bovendien treden negatieve bijeffecten volgens haar vaker op. Zo kun je bij het gebruik van valproïnezuur last krijgen van diarree, verwarring, haaruitval en gehoorverlies. En wat heb je aan een absoluut gehoor als je stokdoof bent?