Het aantal sprekers van de Inuit Gebarentaal is waarschijnlijk minder dan 40 en ze wonen in verschillende dorpen in de provincie Nunavut in Canada. Nunavut is het grootste gedeelte van het noorden van Canada en daar wonen voornamelijk Inuit. Die 40 mensen wonen verspreid over zo’n 20-25 dorpen. Daarnaast zijn er nog ongeveer twee keer zoveel tweetaligen, die gebarentaal hebben geleerd om met een doof familielid te communiceren.

De Inuit Gebarentaal is waarschijnlijk ontstaan uit gebaren die gebruikt werden tijdens de jacht toen de Inuit nog een nomadisch volk waren. Onder deze bevolkingsgroep is een hoger percentage doven. In Zuid-Canada of in Nederland is 1 op de 1000 mensen doof, bij de Inuit in Noord-Canada is dat 6 op 1000.

Dove Inuit kinderen leren tegenwoordig de Amerikaanse Gebarentaal. Amerikaanse Gebarentaaltolken worden speciaal ingevlogen om deze kinderen en hun ouders te ondersteunen. Niet iedereen ziet daarom nog de noodzaak van de instandhouding van Inuit Gebarentaal. Maar met het verdwijnen van de Inuit gebarentaal, verdwijnen ook gebaren voor dieren en planten die de Inuit dagelijks tegenkomen. “Die woorden hebben kinderen nodig om hun eigen omgeving te kennen. Joke Schuit is betrokken bij een klein educatief project, waarbij dove Inuit kinderen in ieder geval die gebaren leren, die uniek zijn voor hun cultuur.”