Nederlanders die hun verkeersboete echt niet kunnen betalen zouden niet langer in de cel moeten worden gezet. Dat vindt een aantal Nederlandse rechters.
"Het is heel vervelend als er mensen zijn gegijzeld die echt niet kunnen betalen. Er moet aantoonbaar sprake zijn van onwil, niet van onmacht", aldus Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak in het AD. De gijzeling is volgens hem bedoeld om mensen aan te pakken die simpelweg weigeren te betalen.
De rechters willen dan ook de regels voor het toewijzen van deze maatregel aanscherpen. In Amsterdam worden al duidelijkere dossiers geŽist van het Openbaar Ministerie. Daaruit moet duidelijk worden hoe de financiŽle situatie van de wanbetaler is. Als er twijfel bestaat over de vraag of de schuldenaar de boete kan betalen, kan het gijzelingsverzoek worden afgewezen.
Volgens Bakker betekent dat echter niet dat paupers ongestraft het verkeer moeten kunnen terroriseren. Het OM en het Centraal Justitieel Incassobureau bekijken momenteel hoe deze groep het best kan worden aangepakt.