Er is eindelijk goed nieuws voor vrouwen die gezegend zijn met een volumineus achterwerk. Onderzoek wijst uit dat peervormige vrouwen, met een smalle taille en een welgevormde kont, langer leven. Dat is in het nadeel van appelvormige vrouwen, bij wie het vet opgeslagen wordt rond het middel, want zij kunnen tot 10 jaar minder lang leven.

Zo zou een 30-jarige vrouw met een perfect peervormig figuur tot 9,5 langer kunnen leven dan een leeftijdsgenote met een dikkere taille. Bij mannen zijn de voorspellingen zelfs nog sterker: een 30-jarige met een grote bierbuik kan tot 17 jaar vroeger sterven dan een even oude man met een wasbordje.

Volgens Margaret Ashwell, die de analyse uitvoerde, is dat niet alleen de schuld van het vet, maar ook van de losse, overtollige huid op de buik. Hoewel veel daarvan niet zichtbaar is, omhult het de organen. Bovendien produceert het ook hormonen en andere stoffen die de bloeddruk, cholesterol en bloedsuikergehaltes aantasten. Daardoor verhoogt het de kans op een reeks gezondheidsproblemen, inclusief hartziektes, diabetes en beroertes.

Daarom is het volgens dr. Ashwell cruciaal om na te gaan hoe slecht het gewicht van een persoon is voor zijn gezondheid. Dokters gebruiken daarvoor meestal de body mass index of BMI, een wiskundige formule gebaseerd op je gewicht en lengte. Maar het BMI houdt geen rekening met het verschil tussen spieren en vet, waardoor sommige atleten als ‘obees’ bestempeld worden.

Door de analyse van 20 jaar gegevens bij zo’n 3.000 Britse mannen en vrouwen stelde Ashwell vast dat een taille-tot-lengteverhouding een betere voorspeller is van de levensverwachting dan het BMI. ‘Door de berekening met de taille-omtrek meet je ook het centrale vet, en dat is het slechte vet.’

Nadat dr. Ashwell die berekening in verhouding bracht met de leeftijd waarop de geanalyseerde personen stierven, kon ze bepalen hoeveel jaren een bredere taille van je leven aftrekt.

‘De vuistregel is simpel: hou je taille-omtrek lager dan de helft van je lengte. Dat wil zeggen dat je taille-lengteratio 0,5 of minder moet bedragen’, legt de onderzoeksleidster uit. Een vrouw die 1,60 meter groot is, mag haar taille dus niet groter laten worden dan 0,8 meter. Als dat wel het geval is, dan heb je te maken met een appelvormig lichaam.

Toch hoeven appelvormige mannen en vrouwen volgens dr. Ashwell niet te wanhopen. ‘Het vet rond je taille is meestal het eerste dat wegsmelt bij het diëten’, besluit de onderzoeksleidster.