Maria Maes (82) is geen alledaagse gepensioneerde vrouw. De vrouw heeft haar eigen Facebookpagina, waar jongeren haar kunnen uitnodigen om ergens mee naartoe te gaan. "Ineens stond er een jongen in een apenpak voor mijn deur!"

Op de Facebookpagina 'Maria moet mee' kan je, dankzij het VRT-programma 'Boost', een bejaarde dame uitnodigen voor allerlei activiteiten. Zo deed Maria vorige week mee aan de cantus van studentenkring Politika. "Dat was nogal wat", lacht Maria. "Ineens ging de bel en stond er een jongen verkleed als aap voor de deur. Met een pingu´npak in zijn handen! Blijkbaar was het de bedoeling dat we ons moesten verkleden alvorens we gingen drinken."

Maxim Dockx is lid van Politika en was haar chaperon van de avond. "Toen de programmamakers van 'Boost' ons contacteerden, zijn we daar meteen op ingegaan", vertelt hij. "Maria heeft enkel het eerste deel van de cantus meegedaan en water gedronken, maar iedereen was erg enthousiast. We hebben haar een paar liedjes aangeleerd die ze gretig meezong. Het is een toffe madam. We hebben haar zelfs eens gestraft, alleen weigerde ze de opdracht uit te voeren. Ze heeft iemand anders zo ver gekregen haar straf te ondergaan", lacht Maxim.
De activiteiten die Maria meedoet, worden op voorhand besproken met haar zoon. Die bepaalt of ze een opdracht leuk zal vinden of niet. "Ik weet nooit op voorhand wat de opdracht zal zijn", vertelt Maria. "Eerst had ik wel wat schrik dat ze mij gingen laten bungeejumpen of zoiets gevaarlijks, maar ze hebben mij op het hart gedrukt dat het alleen maar toffe dingen zouden zijn. En ik moet zeggen dat ik alles tot nu toe leuk vond."

Oorspronkelijk was het niet de bedoeling om Maria een eigen rubriek te geven, maar ze vervulde haar opdracht zo goed dat de makers van 'Boost' besloten haar solo op te voeren. "Normaal gezien was het de bedoeling dat ik samen met anderen populaire Youtubefilmpjes zo becommentariŰren", zegt Maria. "Blijkbaar deed ik het dat goed, want er kwamen veel positieve reacties op de filmpjes. En zo kreeg ik dus mijn eigen rubriek: Maria moet mee."
'Carte Blanche' is een project van de VRT waarbij jongeren onder begeleiding van ervaren coaches zelf televisie mogen maken en letterlijk carte blanche krijgen. 'Boost' is daar een onderdeel van. De activiteiten van Maria zijn te vanaf 22 maart te volgen op boostnu.be en vanaf 27 maart op Op12. Filmpje