De politie hield donderdagmiddag op de Dorpsstraat in Lieshout een 28-jarige man uit die plaats aan op verdenking van het meenemen van een broedende zwaan in Helmond. Vrijdagochtend werd in het onderzoek van de Dierenpolitie een 28-jarige man uit Lierop als tweede verdachte aangehouden.
Een groepje jongeren zag woensdagavond dat de zwaan bij de Warande van haar nest werd getrokken en in een bus werd gegooid. Daarop werd de politie gewaarschuwd.
Aan de hand van het doorgegeven kenteken traceerden agenten donderdag de bus met daarin de verdachte. In het voertuig werden veren aangetroffen en even later vonden agenten in de garage van de woning van de verdachte de knobbelzwaan. Het vrouwtje was in een kleine krat gestopt en leefde nog.
Op het politiebureau verklaarde de verdachte uit Lieshout dat hij het dier wilde verkopen. Hij is eerder veroordeeld voor verwaarlozing van dieren en in verzekering gesteld voor verder onderzoek.
Vrijdagochtend werd in Lierop een tweede verdachte aangehouden. De 28-jarige man zou woensdagavond ook betrokken zijn geweest bij het meenemen van de zwaan. Hij is na verhoor heengezonden en zijn rol bij het incident wordt verder onderzocht.
De zwaan is inmiddels weer herenigd met haar mannetje.