Tot hier en niet verder. Dat wil de terrorzwaan in Zierikzee duidelijk maken met zijn agressieve gedrag.

Hij blaast en pikt en heeft al bij verschillende auto's schade aangericht. Om mensen voor het beest te waarschuwen plaatste gemeente Schouwen-Duiveland vrijdagochtend borden aan de Grachtweg. Er wordt aangeraden voorlopig niet in die straat te parkeren.

De zwaan gedraagt zich zo agressief, omdat hij zijn nest wil beschermen. Zijn vrouwtje zit aan het einde van de gracht te broeden en hij wil koste wat kost voorkomen dat iemand daar bij in de buurt komt. Iedere automobilist, fietser, of voetganger die voorbij komt valt hij aan. Hij maakt zich groot, blaast en pikt. Bij sommige auto's heeft hij de lak al flink beschadigd met zijn snavel.

Toch is dat imponerende gedrag volgens Ria Engelen, vrijwilligster bij de dierenambulance, geen reden om er bang voor te zijn. Het is vooral gebluf van de papazwaan. "Als je er met een stok naartoe loopt, zit-ie zo in het water", weet ze uit ervaring. De dierenambulance wordt meerdere keren per dag opgepiept om de zwaan terug de gracht in te jagen. "Het is een brutaal monster. Maar ook wel erg mooi, hoor."

Maar nu de 'terrorzwaan' papa is geworden, gedraagt hij zich niet meer zo agressief tegen voorbijgangers.

Sinds zondag heeft de dierenambulance geen meldingen meer gekregen, terwijl ze eerst nog zo'n tien keer per dag werd opgepiept om de zwaan terug het water in te jagen.
Filmpje