In augustus 2005 werd in het dorp Makhunik in Iran een zeer klein gemummificeerd lichaam aangetroffen. De ontdekking werd een internationale sensatie toen onderzoekers lieten weten dat de resten toebehoorden aan een dwerg en uit opgravingen was gebleken dat het dorp was ontworpen voor kleine mensen. Dat meldt PressTV.

De mummie werd ontdekt na opgravingen in het historische fort van Gudiz in de provincie Kerman, dat dateert uit de tijd van het Sassanidische Rijk (224 tot 651 na Christus). De mummie werd in beslag genomen nadat smokkelaars hadden geprobeerd het artefact in Duitsland te verkopen voor meer dan 3 miljoen dollar.

Er werden vergelijkingen gemaakt met het fictieve eiland Lilliput uit Gullivers reizen van Jonathan Swift, waar zeer kleine mensen wonen. Er kwamen berichten naar buiten over huizen en gebouwen in het oude dorp met muren van slechts 80 centimeter hoog. De Iran Daily beweerde dat het oude dorp niet uit de tijd van de Sassaniden stamde, maar een 5000 jaar oude dwergenstad was.

Al snel mengden ook archeologen zich in de discussie. Zo zouden de oorspronkelijke muren van de huizen bijvoorbeeld niet 80 centimeter, maar 190 centimeter hoog zijn geweest. Enkele maanden na de ontdekking berichtte Payvand Iran News dat uit verschillende studies was gebleken dat men de mummie van een te vroeg geboren baby in plaats van een dwerg had gevonden.

Veel culturen kennen legendes over ‘kleine mensen’. Volgens dr. Susan Martinez, auteur van het boek The History of the Little People: Their Spiritually Advanced Civilizations around the World, werd de aarde ooit bewoond door een ras van kleine mensen. Ze verwijst naar verhalen over dwerggoden van Mexico en Peru en de Afrikaanse pygmeeën. Ze noemt ook de ontdekking van kleine tunnelnetwerken, kleine grafkisten en lage deuropeningen in grafheuvels als bewijs voor dit oude ras.

In het oude Egypte genoten dwergen bovendien veel aanzien. Hun groeiafwijking werd soms als goddelijke gave beschouwd, zo concludeerden onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum van Georgetown. Zij ontdekten dat de oude Egyptenaren twee dwerggoden aanbaden: Bes en Ptah.

Extreem kleine mensen bekleedden machtsposities binnen welgestelde huishoudens. Schilderingen laten zien dat kleine burgers in het oude Egypte middenin de samenleving stonden. Ook maakte een onbekend aantal van hen deel uit van huishoudens van hooggeplaatste ambtenaren. Zij werden na hun dood vorstelijk begraven, in de buurt van de piramides. Foto