‘New York’s Strongest’ worden ze door de New Yorkers liefkozend genoemd. Ze hebben zoveel waardering voor hun vuilnismannen, dat ze enorm goed betaald krijgen voor hun smerige job. Dat verklaart de onwaarschijnlijke populariteit van het vak. 94.000 mensen hebben het afgelopen jaar gesolliciteerd om examen te mogen doen.
Want vuilnisman word je niet zomaar. Eerst leggen de sollicitanten een eenvoudig examen af. Vervolgens moeten ze laten zien dat ze kunnen sjouwen met zakken van bijna 14 kilo. Alleen de sterksten komen op een wachtlijst terecht, want er zijn maar 500 banen per jaar beschikbaar. Ben je eenmaal vuilnisman, dan ben je dat voor het leven. Bovendien verdien je na vijf jaar 56.000 euro per jaar exclusief overwerk en toeslagen.
Terecht vindt Belinda Mager van de Department of Sanitation van New York (DSNY). ‘Zij houden de stad draaiende. Als ze hun werk ook maar even niet zouden doen, komt deze stad volledig lam te liggen. Vergeet ook niet dat het de vuilnismannen zijn die ‘s winters, als er pakken sneeuw vallen, de straten weer begaanbaar maken. Deze mannen en vrouwen staan niet voor niets bekend als de helden van New York City.’