Mensen die laat naar bed gaan en kort slapen, hebben meer negatieve gedachten. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Als mensen relatief korte nachten maken, zijn ze overdag meer geneigd tot piekeren.

Wanneer ze daarbij ook nog eens laat naar bed gaan, worden hun gedachten soms zelfs enigszins dwangmatig.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Binghamton in New York in het wetenschappelijk tijdschrift Cognitive Therapy and Research.

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door honderd studenten te ondervragen over hun slaapgewoontes. De proefpersonen moesten aangeven hoe veel uur per nacht ze sliepen, maar ook op welk tijdstip ze meestal naar bed gingen.

Daarnaast moesten de deelnemers aan het experiment op de computer testjes maken waarbij werd gemeten hoe groot hun neiging tot piekeren was.

Proefpersonen die weinig sliepen, bleken over het algemeen meer last te hebben van negatieve gedachtes.

Korte slapers die ook nog eens diep in de nacht pas hun bed opzochten, piekerden het meest. Soms waren hun gedachtes zelfs licht dwangmatig te noemen, zo stelden de onderzoekers vast.

“Het verkrijgen van voldoende slaap op het juiste moment van de dag is waarschijnlijk een zeer goedkoop en goed werkend medicijn voor mensen die last hebben van dwingende gedachtes”, verklaart hoofdonderzoeker Jacob Nota op nieuwssite MedicalXpress.com.

De wetenschapper vindt dat er bij de behandeling van mensen met obsessieve stoornissen beter moet worden gelet op hun slaapgewoontes.

Om de relatie tussen slaap en negatieve gedachtes beter te begrijpen, is meer onderzoek nodig. “Maar als nieuwe bevindingen dit verband ondersteunen, zou dat wel eens kunnen leiden tot een nieuwe aanpak van behandelingen voor individuen met dwangmatige stoornissen”, aldus Nota.