Heel romantisch is het niet: heb je eindelijk een kaart geschreven aan je geheime liefde, blijk je geen postzegels meer in huis te hebben. Dit jaar kun je je kaart met Valentijnsdag daarom frankeren met een liefdevolle kus in lippenstift.

Een kus is de bezegeling van de liefde, waarom niet van valentijnskaarten, moeten ze bij PostNL hebben gedacht. Een flinke smakkerd in de hoek van de kaart of envelop is voldoende: de postbode bezorgt alle kaarten met kus op Valentijnsdag op de mat.

De actie is uniek in de wereld. Om de kussen te herkennen moest het scanapparaat dat normaal postzegels scant, oefenen met het lezen van zoenen. "Daarvoor hebben we 500 kaarten met lippenstift gekust en door het apparaat gevoerd", aldus een woordvoerder van PostNL. Hoeveel mensen mee gaan doen aan de actie is moeilijk te zeggen. Normaal gesproken worden er met valentijn rond de 500.000 kaarten verstuurd. "Maar dat is een schatting, want niet alle valentijnspost is goed herkenbaar."

Om mee te doen aan de actie moet de kaart op 13 februari voor vijf uur in de brievenbus liggen, met een duidelijk zichtbare lippenstiftzoen. Ook mannen mogen meedoen aan de actie, aldus een woordvoerder van PostNL. Alleen grenzeloos verliefde mensen moeten alsnog een postzegel halen: de actie is alleen geldig voor kaarten en brieven in Nederland.